Marad a börtönben Damu Roland

Vágólapra másolva!
Helybenhagyta a Kúria kedden Damu Roland ügyében a másodfokú bíróság jogerős döntését, amely négy és fél évre ítélte bántalmazás és erőszak miatt az egykori sorozatszínészt. Tehát nem jöhet ki a börtönből Damu, aki könnyeivel küszködve fogadta az ítéletet. A színész ügyvédje azért kérte a felülvizsgálatot, mert szerinte rengeteg hiba történt az eljárásban, és "katasztrófa ennek az országnak", hogy Damut elítélték. A színész a Kúrián délelőtt ártatlanságáról győzködte a bírót a szexuális életét is feltárva, de ez sem segített.
Vágólapra másolva!

Biztosan még éveket kell várniuk a Jóban Rosszban rajongóinak Damu Roland visszatérésére a sorozatba, ha valóban megkeresi majd őt a producer a börtönbüntetés letöltése után. A Kúria ugyanis kedd délután helybenhagyta a színész ellen hozott tavalyi jogerős ítéletet, és elutasította Damuék felülvizsgálati kérelmét. Ez azt jelenti, hogy Damu Roland még évekig biztosan a börtönben marad.

"Az eljárás során nem történt olyan hiba, ami miatt az ítéletet hatályon kívül kellene helyezni" - jelentette ki a bíró, aki részletesen reagált a védelem minden kifogására. A színész könnyeivel küszködve fogadta az ítéletet, amely után semmit nem mondott a sajtónak. A máskor mindig szívesen nyilatkozó ügyvédje, Ruttner György szintén nem szólt egy szót sem: "nincs komment" - mondta a fejét csóválva az újságíróknak.

Fotó: Nagy Attila [origo]
Damu Roland az ítéletre vár a Kúrián

A bántalmazás és erőszak miatt négy és fél évre ítélt Damut, aki már több mint fél éve tölti börtönbüntetését, és időközben kopasz lett, bilincsben, rabruhában vezették a tárgyalóterembe délelőtt. Az utolsó szó jogán azt mondta, hogy segítséget kér, mert nem követte el ezeket a bűncselekményeket. Ezután a szexuális életét részletesen ecsetelve bizonygatta a bírónak, hogy nem erőszakolta meg volt élettársát, akivel soha "nem volt semmi szadomazo".

A Kúriától a felülvizsgálatot tavaly Damu Roland ügyvédje, Ruttner György kérte, mert szerinte szabálytalan volt az elsőfokú eljárás. Ruttner György a Kúrián ennek megfelelően majdnem másfél órán keresztül sorolta, szerinte milyen hibák történtek az eljárásban, és mi bizonyítja Damu ártatlanságát. Szerinte máig nem tudni, történt-e közösülés, vagy sem. Az ügyész ezzel szemben kijelentette, hogy a jogerős ítélet megváltoztatását azonban semmi nem indokolja, ezért kérte a felülvizsgálati kérelem elutasítását.

Fotó: Nagy Attila [origo]
A könnyeivel küszködve hallgatta az ítéletet Damu

Damu végig az ártatlanságáról beszélt

Damu Rolandot élettársa bántalmazása miatt tavaly márciusban jogerősen négy és fél év börtönre ítélték, és öt évre eltiltották a közügyektől. A bíróság ezzel enyhítette a korábbi ítéletet, amely szerint korábban hat év börtönt és hat év közügyektől való eltiltást kapott. A Jóban Rosszban egykori színészét 2010 novemberében vette őrizetbe a rendőrség erőszakos közösülés gyanúja miatt, majd két nappal később az elsőfokú bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.

A vád szerint Damu Roland 2008 szeptemberétől 2010 októberéig - kisebb-nagyobb megszakításokkal - a bántalmazott nő élettársa volt, és rendszeresen alakult ki köztük tettlegességig fajuló konfliktus, 2010 őszén pedig Damu meg is erőszakolta a nőt.