Nagyon egyetértenek Bajnaiék az MSZP-vel

Vágólapra másolva!
Újabb sikeres egyeztetésen van túl az Együtt 2014 és az MSZP. Az ellenzéki összefogásra készülő pártok egyetértenek abban, hogy egy kormányváltás esetén új választójogi és sztrájktörvényre lenne szükség, az emberi méltóságot pedig kiemelten kell védeni. A tárgyaláson ott volt Gyurcsány Ferenc pártja, és több régen nem látott politikus is.
Vágólapra másolva!

Alkotmánypolitikai kérdésekről egyeztettek szerdán Budapesten a Pallas Páholyban ellenzéki szervezetek, többek között az Együtt 2014 választói mozgalom, az MSZP és a Demokratikus Koalíció képviselői. A tanácskozás eredménnyel zárult - mondta sajtótájékoztatóján az Együtt 2014-et képviselő Bárándy Péter, amit szerinte az is bizonyít, hogy január 23-án újabb találkozót tartanak, amelyen államszervezeti kérdésekről fognak tárgyalni.

Szerdán alapjogi kérdéseket vitattak meg, és egyetértettek abban, hogy az emberi méltóságot kiemelten védeni kell, a jogbiztonságot pedig helyre kell állítani, nem lehet például visszamenőleges törvényhozást alkalmazni. Megállapodtak abban is, hogy a jelenlegi alaptörvény csak államcélként fogalmazza meg a szociális biztonságot, ez pedig nem elfogadható, mert alapjogként kellene kezelni.

A választójogról beszélgetve megállapították, hogy ugyan a durva korlátozástól megszabadította a választókat az alkotmánybíróság, amikor eltörölte az előzetes választási regisztrációt előíró szabályokat, de az új eljárási törvények még mindig durván korlátozzák a választás szabadságát, ezért azt arányosabbá kell tenni, például az ajánlási időt meg kell növelni és a választókerületek meghatározását független szakmai szerv javaslatához kell kötni.

A sajtószabadsággal és az információszabadsággal csak elvi szinten foglalkoztak, ezekről a következő tárgyalásokon lesz szó. Megegyeztek viszont abban, hogy új törvényre lenne szükség a sztrájkjog és a munkajog szabályozására. A vallásszabadság védelme kapcsán a legfontosabb kérdés, hogy az egyházak elfogadása ne politikai kérdés legyen, hanem a bíróságok vezessék a semleges nyilvántartást - mondta Bárándy.

A sajtótájékoztatón a Demokratikus Koalíciót Avarkeszi Dezső, az MSZP-t pedig Bárándy Gergely képviselte, de az [origo] tudósítója látta a tárgyalások után Kuncze Gábort, Ungár Klárát és Árok Kornélt is.

Mint arról korábban már beszámoltunk, az ellenzéki szervezetek már többször egyeztettek egymással az elmúlt napokban, az Együtt 2014 ezeken mutatta be alkotmányjavaslatát is. Az LMP nem vesz részt a tárgyalásokon, mert a párt választmánya nem tárgyalt a kérdésről, így felhatalmazása sincs erre a párt vezetésének.