Áll a NATO-radar betontornya Medinán

2013.01.09. 20:49
A 28 méter magas betontorony 360 millió forintba került. Az eredetileg a Tubesre és a Zengőre tervezett radart 2014-ben állítják hadrendbe.

Elkészült a NATO-radarállomás 28 méter magas betontornya a Tolna megyei Medinán, a radarberendezést a tervek szerint augusztusban helyezik el a létesítményben - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel. A radartorony és a kiszolgálóépület teljes felépítéséhez 1166 köbméter betont és 205 tonna betonacélt használnak fel, a beruházás 1,05 milliárd forintos költségéből a vasbeton szerkezet építése 360 millió forintot tesz ki - írta a HM sajtóosztálya.

2013 márciusában kezdődik a radart védő csonkagömb, az úgynevezett radom telepítése, amellyel együtt az építmény magassága meghaladja majd a 45 métert, magát a radart pedig augusztusban építik be. A tárca korábban azt közölte, hogy a jelenleg üzemelő orosz gyártmányú radar helyett az olasz Selex Sistemi Integrati cég háromdimenziós berendezését állítják üzembe.

A komplexum műszaki átadásának határideje 2014. január 31., az új radart 2014. áprilisban tervezik hadrendbe állítani - közölte a sajtóiroda. A medinai 3D-s radarállomás a magyar légteret ellenőrző rendszer harmadik eleme lesz, a másik két háromdimenziós radarállomás Bánkúton és Békéscsabán működik.

A Medinán épülő radart korábban a mecseki Zengőn, majd a Tubes-hegyen akartak felállítani, ám a lakossági tiltakozás mindkét helyen megtorpedózta a terveket. Az [origo] riportere tavaly Medinán nem tapasztalt olyan lakossági ellenállást a radarral szemben, mint amilyen a korábban kijelölt helyszíneken volt.