Vágólapra másolva!
A cigányok fővajdája levélben utasította el Bayer Zsolt publicisztikáját, és azt írta, nem kérnek a nagy, átfogó cigányprogramokból, mert ezek nem oldalak meg semmit. Munkát szeretnének, hogy megoldódjanak a problémáik, de amíg nem dolgoznak, addig segélyekből élnek, az agresszív magatartás a továbbélésük feltétele marad.
Vágólapra másolva!

Akár hadüzenetnek is tekinthető Bayer Zsolt publicisztikája, amelyben azt írta, hogy "a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre, a cigányok ezen része állat" - írta az [origo]-hoz is eljuttatott levelében Kállai Csaba, a magyarországi cigányok fővajdája. "Ezt a minősítést maximálisan elutasítjuk, és követeljük, hogy a magyar média az ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulásoknak ne engedjen teret" - írta a Magyar Hírlapban megjelent publicisztikára reagálva.

Kállai szerint a rendszerváltás óta úgy érzik, hogy a helyzetük egyre romlik, egyre mélyebbre süllyednek a munkanélküliség és az éhezés "mindent beszennyező mocsarában". "Megoldást nem a statisztikáktól, a cigánykultúra vizsgálatától vagy elemzésétől és szociológiai tanulmányoktól várunk. Nem hiszünk a nagy, átfogó cigányprogramokban, ez idáig az erre szánt milliárdok szinte nyomtalanul eltűntek" - írta.

Kállai szerint a problémáik családok, kisebb közösségek problémái, amelyekre falvanként, utcasoronként más és más lehet a megoldás, de azt elmondhatja, hogy "minden cigányembernek legfőbb óhaja, hogy magát és családját eltartani képes legyen - munkával". Szerinte amíg ez megoldatlan, és segélyekből élnek, "addig az agresszív magatartás a túlélés, a továbbélés feltétele marad". A szélsőséges, agresszív megnyilvánulásokat mi is elítéljük - írta.

Kállai szerint a vajdák nem képesek egyedül megoldani az alapproblémát, ezért mindenkivel keresik a kapcsolatot és az együttműködést.

Mint arról beszámoltunk, Bayer Zsolt a szombati Magyar Hírlapban írt a szigethalmi késelésről, ebben szerepelt a Kállai által is idézett mondat. A publicisztika nagy felháborodást váltott ki, az abban megfogalmazottakat elítélte Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője (Bayer Zsolt a Fidesz tagja), Navracsics Tibor pedig azt mondta, Bayernek nincs helye a pártban. A Magyar Hírlap kedden még bocsánatot kért a publicisztika miatt, szerdán viszont már arra kérték a lap olvasóit, hogy álljanak ki Bayer Zsolt mellett.