Színészek és újságírók nyitották meg a középiskolásoknak szóló Szóval?! Országos Vitaverseny 2013-as fordulóját. A verseny célja az uniós ismeretek bővítése, a nyitórendezvényen az Európai Parlament női kvótájáról vitáztak. A legjobb csapat IPadeket, és kassai kirándulást nyer.

Scherer Péter, Mucsi Zoltán színészekkel, valamint Nagy Tímea és Gergely István olimpiai bajnok sportolókkal indult el csütörtökön az idei Szóval?! Országos Vitaverseny. A középiskolások számára szervezett vitaversenyt két éve rendezték meg először a Külügyminisztérium, az Európai Bizottság és az Európai Parlament szervezésében. A több hónapon át tartó verseny célja a demokratikus készségek fejlesztése és az európai uniós ismeretek bővítése. A középiskolások háromfős csapatokban teszik próbára érvelési és cáfolási tudásukat.

A nyitórendezvényen az újságírók, sportolók és színészek arról szópárbajoztak, hogy be kell-e vezetni női kvótákat az Európai Parlamentben. Az eseményen részt vett Győri Enikő EU-ügyekért felelős államtitkár, valamint az EU-s intézmények magyarországi képviselői. Az államtitkár szerint nagyon fontos, hogy Magyarországon "minél többen merjenek, tudjanak, szeressenek vitatkozni".

Forrás: Organic Communications
Scherer Péter a női kvótáról vitázik

A tavalyi évben a vetélkedőre közel 150 diákcsapat jelentkezett Magyarország 100 középiskolájából. A verseny 2013. január elejétől április végéig összesen három fordulón át tart. Az egyes fordulókhoz különböző vitatémákat adnak meg a szervezők, melyek mindegyike az Európai Unióhoz kapcsolódó dilemmákra vonatkozik. Az első helyezést elérő legjobb csapat tagjainak és felkészítő tanárának nyereménye egy-egy Apple Ipad mini tablet, valamint a döntőbe jutott két csapat és a felkészítő tanárok egy háromnapos tanulmányutat is nyernek a 2013-as év Európai Kulturális Fővárosába, Kassára.