Tarlós: Az idén megnyit a Rác fürdő

2013.01.10. 15:56

Még az idén megnyitják a Rác fürdőt - ígérte meg egy sajtótájékoztatón Tarlós István főpolgármester. A felújított fürdő tatarozásakor 6 milliárd forint veszett el, a fürdőt pedig most senki sem üzemelteti.

Még ebben az évben megnyitják a budapesti Rác fürdőt a közönség előtt - mondta a főpolgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján, kérdésre válaszolva. Tarlós István szerint karácsony előtt elkezdték az egyeztetést a beruházást finanszírozó Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) és megállapodtak a közös alapfeltételekben.

Tarlós nehéz örökségnek nevezte a fürdő ügyét. Azt mondta, hozzá kell nyúlni a szerződésekhez, és közös nevezőt kell találni a bankkal. Talán az év első felében rendeződik az ügy - tette hozzá.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor
A romjaiból építették újjá a Rác fürdőt, mégis üresen áll

A Rác fürdő ügyében tavaly októberben, nem először, nyomozás indult, ekkor a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal feljelentése alapján. A gyanú szerint a Rác fürdő felújítására a Magyar Fejlesztési Bank 2005-ben - a véleményező testületek aggályai ellenére - fedezet nélkül nyújtott több mint hatmilliárd forint hitelt. A pénzt a beruházásra létrehozott, 75 százalékban magántulajdonú Rác Nosztalgia Kft. vette fel, ám az csődbe ment, a főváros pedig nem talált olyan üzemeltetőt, amely vállalta volna a hitel törlesztését.

A kialakult helyzet miatt a felújított fürdő azóta sem működik. A fürdő felújításával kapcsolatban a BRFK-n szintén hűtlen kezelés miatt 2009-ben már indult nyomozás, azt azonban bűncselekmény hiánya miatt megszüntették.