Lelkes szervezkedő volt az eltűnt brit fiú

Eltűnt egy brit egyetemista Budapesten, David Gliksten,
Vágólapra másolva!
Másfél éve tanul Magyarországon, és a budapesti egyetemi diákéletben is aktív volt az az eltűnt brit diák, aki szilveszter éjszaka óta nem adott életjelt magáról. Ismerősei aktív, mosolygós, céltudatos srácnak tartják, de közeli barátai a kezdeti hírverés után már kerülik a nyilvánosságot. A több mint másfél hete nyomtalanul felszívódott fiút két ország rendőrei, két nagykövetség, egy egyetem és Angliából Magyarországra repült családja is keresi.
Vágólapra másolva!

Jól ismerhette Budapest utcáit az a brit egyetemista, aki szilveszter éjszaka tűnt el egy buliból, és azóta sem adott életjelet magáról. A 24 éves férfi, a brit és svéd állampolgár Daniel Gliksten első éves orvostanhallgató a Semmelweis Egyetemen, de nem 2012 őszén érkezett Magyarországra. Orvosi tanulmányai előtt egyéves előkészítő kurzust is elvégzett az amerikai McDaniel College budapesti campusán, így legalább 2011 közepe óta a magyar fővárosban él.

A fiú szilveszter éjszaka az Ötkert nevű belvárosi szórakozóhelyen bulizott barátaival, de a buli közepén távozott, és ismerősei azóta sem látták. Eltűnése miatt azóta rengeteg embert mozgósítottak: barátai a múlt héten kiplakátolták a képével az Ötkertet, és a rendőrségen is feljelentést tettek. A BRFK azóta közigazgatási eljárás keretében kutat a fiú után, miközben Gliksten családja is Magyarországra repült, hogy segítse a keresést.

Forrás: Isas.hu
Daniel Gliksten képe. Egy másik, szemüveges fotót itt talál a fiúról

Az eltűnt diák ügye nagy felfordulást okozott Magyarországon és Nagy-Britanniában is: brit lapok és televíziók sora, köztük a BBC közszolgálati televízió is közölte a diák fotóját és személyleírását, miközben Gliksten családjának ügyét egy angol parlamenti képviselő is felkarolta. A Budapestre érkező hozzátartozókat a brit nagykövetség és a svéd nagykövetség is segíti, a nyomozásban pedig a budapesti rendőröket az angliai Suffolk megye rendőrei is segítik.

Diákképviselőnek csapott fel

Gliksten Budapesten kifejezetten aktív volt a diákéletben. A McDaniel College-ben sok barátot szerzett, a Semmelweis Egyetemen pedig már első évesen is a nemzetközi hallgatókat tömörítő diákszövetségben (ISAS) vállalt tisztséget. Ő lett az elsőévesek diákképviselője, valószínűleg azt tervezte, hogy a teljes egyetemi képzést a Semmelweis Egyetemen végzi el, Budapesten szerzi meg az orvosi diplomáját.

Ismerősei a diákszervezetben igazi társaságkedvelő figurának tartják, aki rendkívül okos, céltudatos, és láthatóan tudja, mit akar. Egy az ISAS-ben aktív hallgató, aki még csak egyszer találkozott Glikstennel, azt mondta, hogy nagyon jó kedvű, mosolygós srácnak tűnt. A diákszervezet elnöke, Charlie Attariani pedig az [origo]-nak azt mondta, hogy bár személyesen nem ismeri, tudomása szerint nagyon rendes és segítőkész diák, ezért is vállalt önkéntes munkát, tisztséget a nemzetközi diákszervezetben.

Gliksten jómódú családból származik, a BBC szerint a szülei egy közel 500 hektáros birtokot igazgatnak a délkelet-angliai Suffolk megyében. A brit ITV riportja szerint az édesapja néhány éve meghalt, így anyja vezeti a gazdaságot, ahol őzeket és juhokat tartanak, vágnak le, dolgoznak fel, és húsukból minőségi luxustermékeket szállítanak az előkelőbb angol éttermeknek és szállodáknak.

Forrás: MTI/Honéczy Barnabás
A Zrínyi utca a Bazilikával: itt látták utoljára az eltűnt hallgatót

A Duna felé ment?

A fiú eltűnésének részleteiről továbbra is keveset tudni. Bár az eltűnése után minden nyilvános fórumot igyekeztek megragadni, hogy információt szerezzenek a hollétéről, másfél héttel később már nem szívesen beszélnek róla. Az [origo] elérte a diák egyik barátját a McDaniel College-ben, de ő azt mondta, hogy egyelőre nem akar interjút adni. Szerettük volna megszólaltatni Gliksten Budapesten tartózkodó édesanyját is, de a brit nagykövetségen közölték, hogy a család még nem nyilatkozik, mert egyelőre nem döntötték el, hogy a sajtót bevonják-e az ügybe.

Az ITV szerint utcai térfigyelő kamerák felvételein látszik, amint Gliksten egyedül hagyja el a szórakozóhelyet, és a közeli Duna felé indul, de ezt az információt a rendőrség nem erősítette meg. A tévé szerint ráadásul abban az időben rengetegen voltak a Duna-parton, a mindössze négy sarokra lévő Vörösmarty téren pedig hatalmas szabadtéri ünneplés volt sűrűn durrogtatott tűzijátékokkal (erről videókat is találni a videomegosztókon). Ezért a nyomozók bízhatnak abban, hogy az utcai ünneplők közül valaki látta Glikstent a szórakozóhelyről elmenőben.

Az Ötkertben hiába érdeklődtünk utána: a Zrínyi utcai romkocsma üzletvezetője az [origo]-nak azt mondta, hogy egy éjszaka akár 1000-1500 ember is megfordul náluk, így esélytelen, hogy emlékezzenek rá, mikor, hogyan és hova távozott. A hely vezetője szerint Gliksten barátai a szilveszter utáni napokban ugyan kiplakátolták a kocsmát a fiú képével , de már elvitték ezeket a posztereket. Azóta csak a sajtó érdeklődött itt folyamatosan, még angol tévék is jöttek, pedig az üzletvezető szerint nem lenne szabad az Ötkertet összemosni az eltűnésével: "A fiú nem innen tűnt el, csak itt látták utoljára, azt pedig nem tudjuk, hogy utána mennyit kóborolt még az utcákon" - mondta.

Forrás: AFP/Aleksandr Kondratuk
Gliksten családja Angliában őzeket tenyészt (képünk illusztráció)

Bíznak a rendőrségben

A fiú családja bízik a magyar rendőrségben, a magyar hatóságok nagyon segítőkészek, és bár kicsit lassan indult be a keresés, már ráállítottak egy nyomozót az ügyre. A családot az ISAS elnöke szerint a Semmelweis Egyetem is segíti, a diákszervezet pedig az interneten próbálja kerestetni a fiút, párhuzamosan több honlapon és közösségi oldalon, köztük a saját honlapjukon. Daniel Gliksten fényképe és adatai jelenleg is fenn vannak az ORFK által körözött, eltűnt személyek listáján is. Aki szilveszter éjjel látta, azóta találkozott vele, vagy bármit tud a hollétéről, az a magyar rendőrségnek, az angol rendőrségnek vagy az [origo]-nak is írhat a cikk végén megadott elérhetőségeken.

Daniel Gliksten személyleírása:

A fiú nagyméretű fotójáért kattintson ide, a rendőrség által közzétett portréért pedig ide!
24 éves (más források szerint 23, illetve 25), átlagosnál magasabb (190-192 cm), vékony, barna hajú, szemüveges férfi. Eltűnésekor kék-fehér csíkos (más források szerint kockás) inget, szürke pulóvert, barna kockás zakót, bordó nadrágot és barna színű bőrbakancsot, valamint fémkeretes szemüveget viselt.
Az eltűnt diák ügyében bejelentést tehet a következő számokon és e-mail címeken:
V. kerületi Rendőrkapitányság: +36 1 373-1049
Ingyenesen hívható központi segélyhívók: 107, vagy 112
Suffolki rendőrkapitányság (Anglia): +44 1473 613500
[origo] szerkesztőség:hirek@origo.hu