Helikopterfelújításról tárgyalhat Orbán és Putyin

2013.01.12. 10:39

Régi, szovjet típusú katonai helikopterek korszerűsítésére próbálják rávenni orosz haditechnikai lobbisták a magyar kormányt - írja a Magyar Nemzet. A helikopterek felújítása Orbán és Putyin moszkvai találkozóján, a Paksi Atomerőműről történő tárgyalások mellett kerülhet terítékre.

Orbán Viktor miniszterelnök moszkvai látogatása előtt nyomást akarnak gyakorolni az orosz haditechnika magyarországi közvetítői a kormányra, a Honvédelmi Minisztérium (HM) képviselőire, hogy mielőbb állapodjanak meg velük a régi, szovjet típusú katonai helikopterek üzemidő-hosszabbításáról és korszerűsítéséről - írja a Magyar Nemzet.

A napilap szombati száma ismerteti, hogy kényszerhelyzetben van a szaktárca, hiszen ha nem lépnek, az a készenlétet veszélyezteti, mivel új helikopterek beszerzése esetén legalább két év az eszközök rendszerbe állítása.

A lobbisták a lap szerint odáig jutottak, hogy az OPK Oboronprom orosz fegyver- és hadianyaggyártó cég nevében azt szeretnék elérni, hogy a helikopter-felújítási program szóba kerüljön a kormányfő Vlagyimir Putyinnal folytatott tárgyalásain.

Az üzlet a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokról szóló tárgyalási szakaszban merülhetne fel, mégpedig a Paksi Atomerőmű üzemidő-hosszabbításához és egy új erőművi blokk építéséhez kapcsolva a helikopter-felújítást - írja a Magyar Nemzet.