A jövő héten Budapestre jön az IMF

Vágólapra másolva!
Jövő héten az IMF szakértői Magyarországra jönnek, de nem a hitelszerződésről tárgyalnak, hanem a szokásos éves országjelentést készítik el. Varga Mihály szerint jól döntött a kormány, amikor ragaszkodott az álláspontjához az IMF-fel való tárgyalások során. A tárca nélküli miniszter bízik abban, hogy kikerülünk a túlzottdeficit-eljárás alól, és szeretné támogatni a magyar márkákat is.
Vágólapra másolva!

A jövő héten Magyarországra érkezik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége, hogy a magyar kormány képviselőivel áttekintsék a legutóbbi tárgyalások óta eltelt fél év makrogazdasági fejleményeit, egyúttal mindkét fél bemutatja, hogyan értékeli a magyarországi reálgazdaság teljesítményét, a költségvetési folyamatokat.

Az IMF budapesti irodájának vezetője tavaly december 11-én közölte, hogy idén január 16. és 28. között Magyarországon tartózkodik a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációja, de ezúttal nem lesznek hiteltárgyalások, a szakértők csupán a szervezet Magyarországról szóló éves országjelentésének előkészítése, illetve a 2008-as hitelprogram utólagos ellenőrzése miatt érkeznek. Irina Ivascsenko közleményében azt mondta, hogy az IMF valamennyi tagországban tart ilyen rendszeres, a szervezet alapszerződésének négyes cikkelye szerinti egyeztetéseket.

Varga: Jól döntött a kormány IMF-ügyben

A magyar kormány helyesen járt el az utóbbi több mint egy évben akkor, amikor egyes kérdésekben ragaszkodott álláspontjához a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való egyeztetések során - mondta Varga Mihály, az IMF-fel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában. A miniszter annak kapcsán beszélt erről, hogy az IMF nemrégiben egy tanulmányban azt írta, hogy a szervezet által az eurózónának javasolt egyes intézkedések nem voltak elég hatékonyak. A miniszter kifejtette, örömteli, hogy az IMF is elismeri, ők sem tévedhetetlenek, és nyitottak a szakmai vitákra, valamint arra, hogy meghallgassák a fogadó ország álláspontját.

A politikus elmondta, hogy a 2008-as IMF-megállapodás lényegében 3 hét alatt jött létre, és az akkori kormány "kritika nélkül fogadta el a valutaalap akkori álláspontját". A mostani kormány ugyanakkor több mint egy év elteltével sem írta alá a megállapodást az IMF-fel, és "helyesen járt el akkor, amikor bizonyos kérdésekben ragaszkodott az álláspontjához". A kormánynak törekednie kell arra - mondta -, hogy egy-egy kérdésben meggyőzze álláspontjának helyességéről a valutaalapot. Varga Mihály bízik abban, hogy az IMF a következő hónapokban "nagyobb nyitottsággal tudja majd befogadni a nemzeti kormányok véleményét".

A tárca nélküli miniszter hangsúlyozta, Magyarország az utóbbi hónapokban úgy is működőképes tudott maradni, hogy nem kötött megállapodást a Nemzetközi Valutaalappal. A GDP-arányos hiány 3 százalék alá kerülése, az államadósság, a kamatszint és a kockázati prémiumok csökkenése olyan, az Európai Unió által is elismert eredmény, amely mind a magyar gazdaság egyensúlyi helyzetét jelzi.

"A magyar gazdaság a következő hónapokban állhat egy olyan váltás előtt, amely most már valóban a növekedés megindulását segítheti majd elő" - mondta a miniszter, aki szerint az Európai Unió részéről vannak biztató jelek a Magyarország ellen folyó túlzottdeficit-eljárás kapcsán - ilyen például a tavaly őszi országjelentés -, amelyek azt mutatják, hogy az unióban is kezdik megérteni a magyar kormány gazdaságpolitikai lépéseit. Varga Mihály szerint hazánk az idén kikerülhet az eljárás alól.

A tárca nélküli miniszter szólt arról is, hogy a kormány támogatni szeretné a komoly termékekkel, külföldi piacokkal rendelkező cégeket, hogy ezzel is erősítse a magyar márkák jelenlétét a piacon. Varga Mihály szerint a magyar foglalkoztatáspolitikának el kell gondolkoznia azon, hogyan tudja azokat a vállalkozásokat visszaintegrálni, visszavezetni a gazdasági életbe, amelyek korábban egyéni vagy mikrovállalkozásként működtek, de a válság "megrostálta" őket. Ebből a szempontból nagyon fontos a meglévő munkahelyek megtartása, a munkahelyvédelmi akcióterv pedig éppen erről szól. Emellett az is lényeges, hogy a munkanélkülieket is a foglalkoztatás irányába vezessék - fejtette ki a tárca nélküli miniszter.