Lapátolni kell, különben megfagysz

hó, havazás, hóeltakarítás, hómunka, hómunkás, hólapátolás, Széll Kálmán tér
Vágólapra másolva!
Hétfő délutánra alábbhagyott a havazás Budapesten, de az utcákon még mindig sok hólapátolóval találkozni. A göröngyök és a hideg is nehezíti a dolgukat, de a kukások bosszúsabbak a csúszós utak miatt. A hómunkásokat nem kényeztetik el, egész napra összesen egy teát kapnak.
Vágólapra másolva!

"Télen a hó, ősszel az eső, ez így természetes" - mondta az [origo]-nak egy havat lapátoló férfi a fővárosi Almássy téren. Takarítóként dolgozik, de ha esik a hó, akkor a járda tisztán tartása is az ő feladata. "Nem kell bosszankodni" - mondta, készülni kell rá, és megmutatta a kesztyűjét, sapkáját.

Hétfő virradóra nagy pelyhekben eső hóra ébredt az ország. Budapesten éjjel körülbelül 10 centis hó esett, ami reggelre megbénította a város közlekedését. A főutakat vastag hótakaró borította és a mellékutcákban is nehéz volt a közlekedés. "Katasztrófa" - mondta a havazásra egy nagykörúti vendéglátós. Szerinte rengetegen zsúfolódtak össze reggel a BKV járatain, az utak takarítatlanok voltak, hókotrót alig lehetett látni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Megbénította Budapestet a hétfői havazás

Délutánra a havazás megállt, de még mindig fennakadások vannak a közlekedésben. A BKK szerint a fő- és tömegközlekedési utak zöme járható, de a havas, csúszós utakon - főként Budán - nehéz az előrejutás. A tömegközlekedési járatok jelentősen lelassultak, és késésekre kell számítani.

Úgyis bemelegedsz, ha elkezdesz a lapátolni

A Budapesti Városüzemeltetési Központ szóvivője azt mondta, hogy délelőtt heroikus küzdelmet folytattak, délre azonban sikerült normalizálni a helyzetet a fővárosban. Szűcs Panni szerint 600 hómunkás takarította a felüljárókat, köztereket, járdákat, és jelenleg is 80-90 hókotró járja a várost. A mellékútvonalak takarítása azonban szállingózó ónos eső miatt késik, ugyanis még a főútvonalakat síkosságmentesítik.

Az [origo] találkozott egy csapat fővárosi hómunkással, akik ugyan lassan már leadják a műszakot, előtte azonban sózniuk kell még. A munkásoknak jól jött a hó, mert 360 forinttal többet kapnak a hólapátolásért, mint a sima utcaseprésért, csak a reggeli hideggel kell megküzdeniük, a műszakuk ugyanis reggel hatkor kezdődik. "Lapátolni kell, különben megfagysz"- mondta egyikük. Teát egy nap csak egyszer hoz nekik a munkáltató, ellenőrizni azonban szokták őket.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Hómunkások sózzák az utat a VIII. kerületben

"Úgyis bemelegedsz, ha elkezdesz a lapátolni" - mondta egy nagykörúti társasház előtt dolgozó férfi. A városban koradélután még több helyen is lapátoltak a havat, volt aki csak lesepregette a lépcsőről, hogy senki se essen el rajta, mások nekifeszülve próbálták felszedni a járdáról. "Nehéz, mert odatapadt" - mondta Béla, aki a VII. kerületben lapátolt. Szerinte a műkövön könnyebb dolgozni, mint az aszfalton, mert az utóbbi sokszor göröngyös, hepehupás.

A szülők rajonganak a hóért

A VII. kerületi kukások nem örültek a nagy hónak. "Csúszik, nehéz húzni" - mondta egyikük bosszúsan, miközben két megtermett kukát próbált kiemelni az út szélén felgyülemlett hóból, majd a csúszós jégen egyensúlyozva odahúzta a kukásautóhoz. A csúszós utakkal nem csak nekik gyűlt meg a bajuk, reggel a Széll Kálmán téren egy asszony csúszott el a buszmegálló mellett úgy, hogy kiment a bokája, és mentőt kellett hívni hozzá.

Az átlagosnál több dolguk akadt a mentőknek, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az [origo]-nak azt mondta, hogy főleg elesések, kar-, láb- és fejsérülések miatt riasztották őket. A délelőtti órákban a hó és az elakadt autók le is lassították a mentőautókat, délutánra azonban normalizálódott a helyzet.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kijárták az utat a budapestiek a Széll Kálmán téren

Volt olyan is, aki örült a hónak. Az Almássy téren koradélután két hóember is állt, és fiatalok hógolyóztak. "Volt nagy öröm reggel" - mondta az [origo]-nak egy családapa, aki a gyerekekkel éppen a hóban mulatta az időt. "Mi ezt jobban élvezzük mint ők, délután kimegyünk a ligetbe szánkózni" - mondta nevetve miközben az egyik kisgyerek hógolyókkal dobálta.

Önkéntesek is beszálltak

Országszerte több baleset is történt az utakon. A katasztrófa védelem szóvivője az [origo]-nak azt mondta, hogy sehol sem kellett a polgári védelmi szolgálat segítségét igénybe venni, a közterület-fenntartók és tűzoltók ugyanis mindenütt kezelni tudták a helyzetet. Van ahol önkéntes tűzoltók is besegítettek a mentésbe. A Pilisvörösvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület munkatársa az [origo]-nak azt mondta, hogy az otthoni hólapátolás után többen is munkába álltak. Például egy a 10-es úton elakadt kamionhoz kellett kivonulniuk, mert a feltorlódott autók miatt a Budapest felől érkező tűzoltók csak nehezen érték el a helyszínt. Végül egy helyi vállalkozótól kölcsönkért daruval sikerült arrébb tenni a kamiont. A fél útpálya még mindig járhatatlan, Pilisvörösvár felé áll a forgalom.