Felfüggesztett börtönt kapott a közpénzeket lenyúló polgármester

2013.01.15. 17:09

Somoskőújfalu korábbi vezetőjét jogerősen felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság, amiért éveken át saját zsebébe csorgatta az önkormányzat vagyonát. A listán benzinköltség, élelmiszer-vásárlás és hiteltörlesztés is szerepelt, bár az eltűnt pénz többsége később megkerült.

Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Nógrád megyei Somoskőújfalu volt polgármesterét a Balassagyarmati Törvényszék. Lichner Andrást hivatali visszaélés és hűtlen kezelés bűntettében találták bűnösnek, az ítélet jogerős - közölte a Balassagyarmati Törvényszék kedden.

A vádlott folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés és nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt összesen egy év tíz hónap börtönt kapott, a végrehajtást pedig három év próbaidőre függesztették fel. A politikust azért ítélték el, mert rendre jogosulatlanul utalt ki magának közpénzeket, és többek között benzint, élelmiszert vásárolt magának.

Több mint egymillió forint

A vádirat szerint Lichner András polgármester 2009 szeptemberében szabálytalanul utasította a hivatal ügyintézőjét 500 ezer forint átutalására, amellyel egy győri lakostól felvett kölcsönét akarta részben törleszteni. Az érintett magánszemély 2010 áprilisában visszautalta a pénzt az önkormányzatnak.

A vádlott 27 alkalommal összesen 317 132 forintból tankolta fel saját autóját az önkormányzat üzemanyagkártyájával úgy, hogy a magáncélú felhasználásra nem volt testületi engedélye. Emellett hét alkalommal összesen 55 155 forintért magáncélra vásárolt élelmiszert, műszaki és ruházati cikkeket, ezeket az önkormányzat terhére számoltatta el.

2007-ben - vállalkozásának képviselőjeként - még térítésmentesen vállalta két önkormányzati intézmény gázbekötésének megtervezését, 2009-ben azonban polgármesterként mégis két számlát állított ki a munkáról, és 128 ezer forint tervezői munkadíjat vett fel a képviselő-testület tájékoztatása és előzetes jóváhagyása nélkül.

A törvényszék szerint az összesen egymillió forint vagyoni hátrányból 867 ezer forint később megtérült, a 128 ezer forintos vállalkozói díj visszafizetésére pedig a fegyelmi eljárás során nem kötelezte a polgármestert a képviselő-testület.

Lemondott, de visszajött volna

Lichner András az előző ciklusban is a falu vezetője volt, de 2010 júliusában lemondott, miután képviselő-testületi vizsgálat indult ellene. A képviselők ezzel párhuzamosan rendőrségi feljelentést is tettek. Ezt követően Lichner Andrást 2010 őszén újra polgármesterré választották, de az esküt csak másodszorra tudta letenni, mert az első alkalommal a képviselők kivonulásukkal megakadályozták ebben.

Az új önkormányzat azután 2011. április 18-án feloszlatta magát, és bár Lichner András akkor azt közölte az MTI-vel, hogy újraindul a posztért, a júniusi időközi választáson nem mérette meg magát.