Indiába készülhet Orbán Viktor

Vágólapra másolva!
A Külügyminisztérium egyik helyettes államtitkárának indiai látogatásán felkérték Magyarországot, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is utazzon Indiába az ősszel. Orbánnak van keresnivalója a föld második legnépesebb országában, hiszen már eddig is jó üzletnek bizonyult az indiaiakkal való kereskedés, de még rengeteg lehetőség rejlik benne.
Vágólapra másolva!

Októberben hivatalos állami látogatásra várják Orbán Viktor miniszterelnököt Indiába - közölte kedden a Külügyminisztérium. A tárca szerint a meghívást Takács Szabolcs globális ügyekért felelős helyettes államtitkárának tolmácsolta az indiai kormány, ő ugyanis éppen a héten tárgyal Indiában.

Takács hétfőtől szombatig tartó hivatalos programja során egyebek mellett tárgyalt az indiai külügyminisztérium külgazdasági államtitkárával, valamint a vízügyi minisztériumban Sri G. Mohan Kumar államtitkár-helyettessel. A helyettes államtitkár vízgazdálkodással és a nemzetközi vízpolitikával kapcsolatos magyar elképzelésekkel környékezte meg indiai partnereit.

A Külügyminisztérium szerint nem szabad elfelejteni, hogy India a világ második legnépesebb állama, 1,8 trillió amerikai dollárt meghaladó GDP-jével a világ 10. legnagyobb gazdasága. Magyarország és India kereskedelmi forgalma már meghaladta a 840 millió dollárt, és a kereskedelmi egyenleg Magyarországnak kedvez, mintegy 135 millió euró többlettel: a fontosabb magyar exportcikkek a mobiltelefonok, az elektromos gépek, az adatátviteli berendezések és ezek alkatrészei.

A Külügyminisztérium szerint ugyanakkor hatalmas kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a két ország gazdasági kapcsolataiban. Magyarország a jelenleginél több gépet és gépi berendezéseket exportálhatna, valamint az energiatermeléshez, a vízgazdálkodáshoz kapcsolódó termékeket és technológiákat is kivihetne Indiába. Lehet jövője ezen kívül a magyar részvétellel megvalósított indiai infrastruktúrafejlesztésnek, a távközlési, a gyógyszer- és vegyipari beruházásoknak, valamint a biotechnológia, az élelmiszer-feldolgozó berendezések és technológiák, továbbá a mezőgazdasági technológiák terén kötött együttműködésnek.