Tizenkét évesnél fiatalabb gyerekek nem élhetnek nevelő otthonban 2014-től - jelentette be a szociális államtitkár. A már bentlakókat is kiköltöztetik. Kampánnyal népszerűsíték majd az örökbefogadást az abortusszal szemben.

A jövő évtől nem lehet nevelőotthonokba beadni 12 évesnél fiatalabb gyereket. Az a cél, hogy ehelyett nevelőszülőkhöz, családba kerüljenek - mondta Soltész Miklós szociális államtitkár. Soltész szerint fontos az örökbefogadások, a nevelőszülők számának növelése, amit jogszabályi háttérrel, támogatásokkal a jövőben is segítenek.

Soltész szerint kivételek lehetnek, például a súlyosan fogyatékos gyerekek esetében. A 2014. január 1-jén már gyermekotthonban élő 12 év alatti gyerekek nevelőszülőknél történő elhelyezését fokozatosan valósítják meg. Soltész Miklós kitért arra is, hogy jelenleg mintegy 3200 olyan nevelőszülő van, akinek foglalkoztatási jogviszonya nincs, őket abban akarják támogatni, hogy a járulékbefizetés egyben egészségügyi-, illetve nyugdíjjogosultsági biztosítási jogviszonyt is eredményezzen.

Pozitív elmozdulásnak nevezte, hogy 2003 és 2010 között évente 750-800 között volt az örökbefogadások száma, és ez a szám 2012-ben - az előzetes adatok alapján - további 2 százalékkal nőtt. További statisztikai adatokat ismertetve elmondta: 21 500 gyermekről gondoskodik a gyermekvédelem, közülük 8400 él gyermek- vagy lakásotthonban, a nevelőszülőknél élők száma 12 600, ami 59 százalékos arányt jelent, de ennél is magasabb lenne kívánatos.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma annak érdekében, hogy minél több gyerek találhasson örökbefogadó szülőkre, 25 millió forint támogatással országos konferenciasorozatot indított pénteken. A konferenciasorozatot húsz helyszínen, a fővárosban és a megyeszékhelyeken rendezik meg. Az alapítvány plakátokon is felhívja a figyelmet a nevelőszülői hivatásra és az örökbefogadásra, megjelölve azokat a honlapokat, amelyeken részletes információkat találhatnak minderről az érdeklődők.

A kampány arra is kitér, hogy az abortuszokkal szemben az örökbefogadást népszerűsítsék. Hangsúlyozta azt is, hogy felgyorsult az abortuszok csökkenésének üzeme,: míg 2010-ben mintegy 40 ezer abortuszok volt, addig 2012-ben 36 ezer.