Az ombudsman kíváncsi, miért volt káosz a hó miatt

Vágólapra másolva!
Több alapvető jogot is sérthetett, hogy közlekedési káoszt okozott Budapesten a múlt héten hétfőn a havazás. Az alapvető jogok biztosa kíváncsi, hogy miért nem takarították az utakat, és hogy volt-e a buszokon téli gumi, ezért sürgős vizsgálatot indított.
Vágólapra másolva!

Az alapvető jogok biztosa vizsgálja a 2013. január 14-ei budapesti rendkívüli hóhelyzet kezelését - tudatta Szabó Máté hivatala. Az ombudsman hivatalból indít soron kívüli, sürgős vizsgálatot, mert azon a napon "a fővárosi közúti és tömegközlekedés gyakorlatilag lehetetlenné vált".

A havazás miatt Budapesten a buszok bizonyos helyeken nem tudtak járni, és mivel az utakat nem megfelelően takarították, a közúti közlekedésben is fennakadások voltak. Szabó Máté szerint mindezek alapján nem zárható ki, hogy több alapjoggal összefüggő visszásság történt, például sérülhetett a szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely szabad megválasztásához, a közlekedés szabadságához való jog, a kialakult időjárási helyzet miatti balesetveszély kapcsán pedig a lehető legmagasabb testi és lelki egészséghez való jog.

Az ombudsman a törvényben biztosított legrövidebb határidő (15 nap) megjelölésével megkereste a főpolgármestert, a Budapesti Közlekedési Központot (BKK), a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-t (FKF Zrt.), az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, illetve az Országos Meteorológiai Szolgálatot (OMSZ). A biztos a Fővárosi Önkormányzattól és a BKK-tól többek között arra vár választ, hogy milyen intézkedéseket tettek a helyzet megelőzése és elhárítása érdekében, valamint arra, hogy általánosságban hogyan szervezik meg hasonló helyzetekben a tevékenységüket. Mindemellett a BKK-tól adatokat kért az ombudsman a fővárosban közlekedő autóbuszok és trolibuszok téli gumikkal való felszereltségéről, valamint a közszolgáltatási szerződésben vállalt kötelezettségek teljesítésének helyzetéről. A biztos tájékoztatást kért arról is, hogyan szervezték meg aznapra az utak takarítását, az OMSZ-től pedig az előrejelzésekről.