Semjén Zsolt nem bírta a magas C-t

Himnusz, MTVA, általános iskolások, új megjelenés és kiadás, parlamenti átadó és bemutató
Vágólapra másolva!
Megilletődött kisiskolások és a pöttyös nyakkendőt viselő Semjén Zsolt is énekelt az új Himnusz ünnepélyes keddi átadásakor. Az alig félórás ünnepségen Marekné Pintér Aranka fekete gyöngysorban szokta a szereplést, Semjén ismét elmondhatta, hogy milyen fontos a magyarságtudat, aztán nem bírta tartani a tempót a lánykórussal.
Vágólapra másolva!

Ünneplőbe öltözött, megilletődött kisiskolások előtt adta át az MTVA ünnepélyesen kedden a Himnusz 190. évfordulója alkalmából a vadonatúj Himnuszt tartalmazó CD-ket és DVD-et a külhoni magyar általános iskolák képviselőinek.

A Parlament kupolatermében tartott húszperces ünnepség az ajándékok átadásán kívül elég volt arra, hogy szóba kerüljön a magyarsággal járó küldetéstudat, a himnusz dallamaira eggyé olvadó nemzet, és hogy megállapítsuk: Varga Edit, a köztévé híradójának műsorvezetője élőben nagyon csinos.

"Ugye a telefonok le vannak halkítva" - kérdezte izgatottan az jelenlevő újságírókat az egyik fiatal sajtós, aki láthatóan átérezte, hogy itt most valami nagyon magasztos dolog készülődik. Ezt az érzést erősítette a bútorok komponálása is: négy szék trónként várta, hogy a vendégek beleüljenek. Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vezetője fekete zakóban, fekete gyöngysorban és fekete fülönfüggőben, nem sokkal érkezés után, meg is tette ezt. Közvetlenül a koronázási ékszerek mellett, a székekkel szemben egy kisasztalon már ott sorakoztak az ajándékba szánt, nemzetiszínű szalaggal átkötött CD-k.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

"Otthon lenni a világban" - indította beszédét egy Tamási Áron idézettel az MTVA vezérigazgatója, Böröcz István. Szerinte olyan szimbólumokra, mint a himnusz nagyon nagy szükség van. Megköszönte Kövér László házelnöknek, hogy ilyen patinás környezetben adhatják át azokat a CD-ket, amelyeknek "minden határon túli iskolába el kell jutniuk".

"Soha ennyire nem volt szükségünk a kultúránk összetartó erejére, mint most" - mondta Böröcz. Szavait a kisiskolásokból álló kórus tagjai jól láthatóan nem érezték át: vagy a padlót bámulták, vagy egyik lábukról a másikra helyezték testsúlyukat. Az egyik kislányra a beszéd közben köhögőroham tört, a hátsó sorból kirohant, valószínűleg megijedt, hogy megzavarja az ünnepséget.

A háttérben egy plazmatelevízión a most megjelent DVD-ből vetítettek tájképes részleteket, mintha az őszi színekben pompázó pilisi erdőt mutatták volna. "Isten áldja meg a magyart" - fejezte be beszédét a műsorszolgáltató alap vezetője, majd azzal a lendülettel átnyújtott Mareknénak és Lélfai Koppánynak, a Bethlen Gábor Alapkezelő vezérigazgatójának egy-egy csomagot. Nem tudjuk, mi volt benne, de egy könyv alakú, fadoboznak látszó csomag cserélt gazdát. A két ajándékozott pár pillanatig tétován toporgott, úgy tűnt, nem egészen világos a koreográfia, le kell-e most ülniük, vagy meg kell köszönni.

Fotó: Szabó Balázs [origo]
A képre kattintva galéria nyílik

"A magyarság olyan gazdagság hordozója, amit csak mi, magyarok adhatunk át az egyetemes világörökségnek" - vette át a szót Semjén Zsolt, aki pöttyös nyakkendőjében beszélt a magyarság küldetéstudatáról, a történelmi-kulturális sorsközösség jelentőségéről és a külhoni magyarok iránt érzett felelősségtudatról. Szerinte a most megjelent hang- és képanyag valódi nemzetegyesítés, hiszen legyünk akár határon innen, vagy határon túl, ha lejátsszák a himnuszt, mindenhol ugyanazok a dallamok csendülnek majd fel. Semjén is a felsőbb hatalmak segítségét kérte beszéde végén. "A jóisten adjon erőt" - mondta, majd felvett öt darab CD-t, és a kórus első sorában álló kislányokhoz lépett. Böröcz István is követte, majd pár percig a kislányok vállát simogatták, és puszit osztogattak az új himnusz mellé.

Az ünnepség végén mindenki együtt énekelte a Szózatot. Böröcz és Semjén nehezen birkózott meg a kórus által szemrebbenés nélkül kiénekelt magas hangokkal. A távozó vendégek kölcsönösen köszöntek meg egymásnak mindent, kiosztották a maradék CD-ket is az ácsorgó gyerekeknek, majd Semjén elsietett.