Tagadta bűnösségét az egykori szakállamtitkár

Vágólapra másolva!
Tagadta Sukoró-ügyben bűnösségét az egykori pénzügyminisztériumi szakállamtitkár. Markó Andrea vallomásában azt állította, hogy jóhiszeműen járt el a csereszerződések ügyében.
Vágólapra másolva!

Tagadta bűnösségét Markó Andrea, a Pénzügyminisztérium volt szakállamtitkára a sukorói telekcsere-szerződés ügyében indult büntetőper harmadrendű vádlottja szerdán, a Szolnoki Törvényszéken tett vallomásában.

Markó Andrea - akit különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének kísérletével vádoltak meg - úgy fogalmazott, hogy a vagyongazdálkodási tanács tagjaként "jóhiszeműen és a jogszerűségről megfelelően meggyőződve hagytam jóvá a csereszerződést, ez nem minősülhet bűncselekménynek". Elmondta, hogy a szerződés jogszerűtlenségének kérdése csak a Sukoró-ügy mint politikai ügy kirobbanása után vetődött fel.

A sukorói telekcsere-szerződés ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség öt ember ellen emelt vádat. Markó Andreán kívül Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt vezérigazgatója, Császy Zsolt volt értékesítési igazgató, F. Zsolt értékbecslő és V. Bálint ügyvéd ellen.

Az állam képviseletében eljáró MNV 2008. július 30-án kötött - egy tervezett turisztikai beruházáshoz kötődő - telekcsere-szerződést egy külföldi befektetői csoport képviselőjével, Joav Blum izraeli-magyar üzletemberrel. A Központi Nyomozó Főügyészség ezzel kapcsolatban 2009 áprilisában nyomozást indított. A Fővárosi Ítélőtábla 2011. június 13-án jogerősen semmisnek mondta ki a szerződést, kimondva, hogy vissza kell állítani az eredeti állapotot. A mostani vádirat szerint a beruházással összefüggő telekcsere-szerződés teljesülése esetén 1,294 milliárd forint kár érte volna az államot.