15 nap alatt kell dönteniük a pedagógusoknak

2013.01.24. 6:15

A nyugdíjfolyósító szervek átlagosan 30-70 nap alatt állapítják meg, hogy valaki mekkora nyugdíjra számíthat, a 62. évüket betöltő pedagógusoknak azonban csak 15 napjuk lesz arra, hogy eldöntsék, a nyugdíjat vagy a munkabért választják-e.

Mindössze 15 napjuk van eldönteni a 62. életévüket az idén betöltő - ezzel az általános nyugdíjkorhatárt elérő - pedagógusoknak és más közoktatási dolgozóknak, hogy az öregségi nyugdíjellátást vagy a munkabért választják-e, holott személyes ügyintézéssel a nyugdíjfolyósító szerveknél átlagosan 30-70 napig tart annak a megállapítása, hogy valaki mekkora nyugdíjra számíthat - írja a Népszava.

Legkésőbb péntekig kapják kézhez az iskolák 62. életévüket még be nem töltött, de öregségi nyugdíjban részesülő, illetve 1951-es születésű, de még aktív munkavállalói azt a - Népszava birtokába került - tankerületi igazgatók által jegyzett szabványlevelet, amelyben "a kettős juttatás tilalmát" elrendelő jogszabály-módosításokról értesítik őket. A levelet megkapják azok a dolgozók is, aki már betöltötték a 62. életévüket, ők annyival könnyebb helyzetben vannak, hogy többségük már ismeri a nyugdíjának a mértékét is.

A nyugdíjasként való továbbfoglalkoztatásról csak egyéni kérelem alapján dönthet a kormány, ezt az említett levél kézhezvételétől számított 15 napon belül az érintetteknek el kell juttatniuk a munkáltatójukon keresztül az Emberi Erőforrások Minisztériumához. Mivel a munkáltatók 2013. január 1-jétől nem az önkormányzatok, hanem a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, a kérelmek kizárólag az intézményfenntartó elnökének, Marekné Pintér Arankának az egyetértésével továbbíthatók a tárcának.

Elutasítás esetén a pedagógusok már csak arról dönthetnek: április 30-ig bejelentik-e munkaviszonyuk fennállását a nyugdíjfolyósítónak, ezzel elveszítve nyugdíjukat, vagy július 1-jével elbocsátják őket - írja a Népszava.

KAPCSOLÓDÓ CIKK