Kurvával példálózott Esterházy Böröcznek

2013.01.24. 17:48

Reagált Esterházy Péter az MTVA-vezér Böröcz István szavaira, aki szerint csak Esterházy személyére valló tekintettel kértek bocsánatot az írótól amiatt, hogy cenzúrázták a kulturális ajánlóját.

Esterházy Péter az Élet és Irodalom e heti számában reagál Böröcz István MTVA-vezér szavaira, miszerint csak az író személyére és munkásságára való tekintettel kértek bocsánatot tőle azért, mert kivágták a Nemzeti Színházzal foglalkozó részt a Magyar Rádióban leadott kulturális ajánlójából.

"Hát el tetszik lenni tévedve lenni. Van az az anekdota a szolnoki rendőrfőnökről meg a kurváról, hát ön már rég nem lesz vezérigazgató, amikor én még mindig strichelni fogok a Körúton, úgy értve, hogy még mindig n-ed rangú magyar író leszek, büszkén, hogy tagja lehetek annak a céhnek, amely nélkül ön vezérigazgató sem lehetne. Ez sok, visszavonom, lehetne. Mert mért ne lehetne meg egy közrádió irodalom nélkül? De akkor Wass Albert sincs" - írja Esterházy, Böröcz Istvánhoz intézve szavait.

Az író azt sem érti, hogy "ha az új verzió szerint a munkatársai nem követtek el hibát, akkor mért is kell megalázni" egy neki szóló bocsánatkéréssel őket. "Nekem már rég nem volt főnököm, de élnék-halnék egy ilyenért, aki csak úgy odadob egy gesztusért" - fogalmaz a hetilapban.