Házi őrizetben a gyilkossággal gyanúsított biztonsági őrök

Vágólapra másolva!
A bíróság megszüntette a budapesti Hajógyári-szigeten 2011 decemberében történt gyilkosság ügyében gyanúsított két férfi előzetes letartóztatását és a házi őrizetbe helyezésükről döntött.
Vágólapra másolva!

A Budai Központi Kerületi Bíróság megszüntette B. Ádám Ferenc és Z. Alfréd László gyanúsított előzetes letartóztatását, és egyidejűleg a házi őrizetüket rendelte el abban a büntetőügyben, amelyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) életvédelmi osztálya jár el emberölés bűntette miatt.

A bíróság álláspontja szerint a gyanúsítottak eljárási cselekményeken való jelenlétének biztosítására a továbbiakban az enyhébb fokú kényszerintézkedés is elegendő. A bíróság a gyanúsítottak esetében a szökés, elrejtőzés veszélyével indokolta a házi őrizet elrendelését, amely az első fokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, legfeljebb egy hónapig tart.

A két férfi tavaly július végén került előzetes letartóztatásba. Egy nappal korábban azt közölte a rendőrség, hogy őrizetbe vettek két férfit a Hajógyári-szigetnél 2011 decemberében vízbe fulladt fiatalember halála ügyében. A férfiakat azzal gyanúsították, hogy 2011. december 3-án a sziget Dokk nevű szórakozóhelyén, illetve később az épületen kívül is bántalmazták az ittas, 21 éves Haraszti Gézát, majd az öntudatlan fiatalembert a Dunába dobták. A fiatalember halálát vízbe fulladás okozta.

Az emberöléssel gyanúsított két férfi biztonsági őrként dolgozott a szórakozóhelyen. A két férfi tagadta a bűncselekmény elkövetését, de ellenük a rendőrségnek személyi és tárgyi bizonyítékok is a rendelkezésére álltak.

Tavaly szeptemberben Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője azt mondta: elképzelhetőnek tartják, hogy valóban voltak olyan emberek, akiket bántalmaztak, esetleg a Dunába is dobhattak a hajógyári-szigeti szórakozóhelyek biztonsági őrei, ezért sértettek és tanúk jelentkezését várják. Az ORFK szóvivője emlékeztetett: külön nyomozócsoport vizsgálja a Hajógyári-szigeten és annak környékén történt három halálesetet és egy eltűnési ügyet; két esetben emberölés miatt folytatnak eljárást, és két gyanúsított van előzetes letartóztatásban. Őket helyezte most házi őrizetbe a bíróság.