Szorosan figyeli a magyar kormányt az USA

Vágólapra másolva!
Az amerikai Külügyminisztérium helyettes-államtitkára, Thomas O. Melia magyarországi látogatása során azt nyilatkozta, hogy a magyar kormány egyes intézkedései aggodalmat keltenek az Egyesült Államokban, ezért barátilag, de szorosan figyelik a magyar kormányt. Melia azt mondta, sokan felkapták a fejüket a világban Bayer Zsolt cikkére, és szerinte a kormánynak jobban kellett volna tiltakoznia a cikk ellen.
Vágólapra másolva!

"Aggódunk amiatt, hogy a hatalom néhány ember kezében összpontosul, például az igazságszolgáltatásban vagy a média felügyeletében, illetve néhány más kormányzati szervben - nyilatkozta Magyarországról Thomas O. Melia, az amerikai külügyminisztérium demokráciáért, emberi jogokért és a munka világáért felelős helyettes államtitkára a Népszabadságnak. Melia két és félnapos látogatásra érkezett Budapestre, amely során tájékozódik a politikai helyzetről és találkozik a kormány képviselőivel.

Melia az interjúban a kormány több intézkedésére is azt mondta, hogy aggodalmat kelt, az alkotmány és néhány sarkalatos törvény például lehetőséget ad a hatalomkoncentrációra, de aggályaik vannak a választási törvénnyel, az egyházak regisztrációjával, és azzal is, hogy a kormány által kinevezett vezető irányítja a magyar igazságszolgáltatást.

"Reméljük, ez nem teremt alkalmat politikai befolyásra, de a struktúrát úgy építették fel, hogy Amerika inkább úgy döntött, hogy szorosan figyelemmel követi az eseményeket" - mondta Melia hozzátéve, hogy barátként fogják figyelni, hogyan használja a kormány a hatalmát, és fantasztikus lenne, ha aggodalmaik feleslegesnek bizonyulnának.

Az amerikai helyettes államtitkár Bayer Zsolt cikkét is felemlegette, amelyre szerinte felkapta a fejét a világ, mert az európai történelem csúnyább időszakaira emlékeztet. Melia örült annak, hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes elítélte a cikket, de összességében kevesellte a kormány tiltakozását az ügyben.