Megdicsérték a kormányt Strasbourgból

Vágólapra másolva!
Elégedett a magyarországi médiaszabályozással az Európa Tanács, kielégítő válaszokat kaptak a kormánytól a szervezet főtitkára szerint.
Vágólapra másolva!

Lezárult a párbeszéd Magyarország és az Európa Tanács (ET) között a médiaszabályozás vitatott kérdéseiről, a kormány kielégítő választ adott a strasbourgi székhelyű szervezet által megfogalmazott aggodalmakra - közölte Thorbjorn Jagland, a szervezet norvég főtitkára kedden.

A főtitkár azt mondta, a szervezet nincs abban a helyzetben, hogy beleszóljon, ki vezesse a médiatanácsot, és a szervezet milyen döntéseket hozzon. Az ET csupán arra törekszik, hogy a megfelelő fékek és ellensúlyok rendszere érvényesüljön a médiaszabályozásban.

Jagland szerint jó irányba mennek a dolgok, köszönhetően az ET és az Európai Bizottság együttműködésének, Magyarországon pedig olyan médiaszabályozó testület fog létrejönni, amely eltér a kormány eredeti elképzeléseitől.

A norvég politikus felidézte, hogy felháborodást keltett Európában, hogy a magyarországi médiaszabályozás és az igazságszolgáltatás átalakítása túlzottan központosítja a hatalmat ezeken a területeken, ezért az ET alkotmányossági ügyekben illetékes testülete, a Velencei Bizottság és az Európai Unió is megszólalt a kérdésben.

Jagland arra is kitért, hogy a párbeszédből kifolyólag több jogszabály is változott Magyarországon, az intézmények immár függetlenek, ebben a rendszerben pedig a végrehajtó hatalom nem gyakorolhat ellenőrzést a média fölött.