Anyu, én nem bántottam a rendőrt!

Kenderes verekedés
Vágólapra másolva!
A jogosítványát félthette az a részeg sofőr, aki társaival elmenekült az igazoltatás elől Kenderesen. A kocsiban ülők aztán jól fejbe vágták az utánuk eredő rendőröket, akik cserébe belenyomták az egyiküket a hóba, és gázsprayt is bevetettek. A szomszédság végignézte a verekedést, később azonban mindenki csak arra emlékezett, hogy éppen más dolga volt a kérdéses időpontban.
Vágólapra másolva!

Kenderesen tudni fogják - mondta egy rendőr a kisújszállási rendőrőrsön, miután megkérdeztük, hol az az utca, ahol múlt hét csütörtökön rendőröket támadtak meg. A bíróság az ügyben előzetes letartóztatásba helyezett három embert, két rendőr nyolc napon belül gyógyuló fejsérülést szenvedett, egy csoportnyi helyi pedig végignézte a támadást, később mégis mindenki azt mondta, nem látott semmit.

Kenderesen valóban nem kellett sokáig keresni a tett színhelyét, az út szélén álló lángososnál azonnal megmondták, hová kell menni, pedig az esetről az ottani pultos is csak a hírekből értesült. A falu szélén fekvő utcára hétfő este sötétség borult, a környező utcákhoz képest ugyanis csak pislákolt a közvilágítás. Takaros, de szegény házak sorjáztak végig egészen a falu határát jelző pusztáig.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kenderesen mindenki tudta, hol történt a rendőrverés

Ebbe az utcába hajtott múlt hét csütörtökön kora délután egy Ford, amelyet két rendőrautó követett. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség sajtószóvivője szerint a rendőrök a személygépkocsi vezetőjét akarták ellenőrizni, mert azt gyanították, hogy a sofőr ittasan ült a volánhoz. A jármű négy utasa közül hárman ezt zokon vették, trágár szavakkal illették a járőröket, és azzal fenyegetőztek, hogy megölik őket, majd elhajtottak.

A rendőrök az utcáig követték őket, ahol az ügyészség szóvivője szerint a három férfi közül kettő nekitámadt a rendőröknek, a harmadik pedig tovább fenyegetőzve hergelte társait. Egyikük még a megbilincselésekor is agresszív volt, ezért vele szemben gázsprayt alkalmaztak. A verekedésben négy rendőr közül kettő megsérült, a további atrocitásoknak az újabb rendőrautókkal érkező erősítés vetett véget. Akkorra már egy népes csoport gyűlt össze a verekedők körül, akiknek a szerepét a bűncselekményben az ügyészség szintén vizsgálja.

Nem számítottak balhésnak

"Félthették a jogsit" - mondta az [origo]-nak egy az utcán sétáló férfi hétfő este, szerinte ezért hajthattak el a rendőri ellenőrzés elől a gyanúsítottak. Hozzátette, hogy volt is alapjuk félni, ugyanis teljesen részegek voltak. Ezt onnan tudja, hogy a kocsikázást megelőzően nála ittak, ezután pedig biliárdozni mentek egy szórakozóhelyre.

A férfi szerint huszon-, illetve harmincéves férfiakról van szó, akik útépítéseken dolgoznak, és nem számítanak balhésnak, ő legalábbis nem tud arról, hogy korábban részt vettek volna hasonló verekedésben. A verekedés az utca közepén, egyikük háza előtt zajlott. A házban hétfő este is otthon voltak a családtagok, de nem vették szívesen a kérdéseket. "Nem nyilatkozunk, a soha viszont nem látásra" - mondták.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A kocsit, amellyel elmenekültek a rendőrök elől, azóta már belepte a hó

Az utca végén azonban nem voltak ennyire elutasítóak. "Valaki nekiment egy rendőrnek" - mondta az [origo]-nak az egyik kocsiban ülő férfi apja. Az apa biztos volt benne, hogy nem a huszonéves fia volt, aki megütötte az egyik rendőrt, a fiú ugyanis a verekedés kellős közepén bement a szintén az utcában található házukba megnyugtatni a családtagokat. "Anyu, én nem bántottam a rendőrt!" - mondta, majd arra hivatkozva, hogy nem hagyja egyedül a barátait, visszament az utcára. Az apa szerint őt azért vették őrizetbe a rendőrök, mert egy régi eset miatt feltételesen van szabadlábon.

Megütött egy rendőrt

Az apa szerint a fő probléma az volt, hogy a kocsiban ülők "kajak részegek" voltak. "Fiatalok, de nem kéne így bulizniuk" - mondta, ugyanakkor a rendőrök is elvetették a sulykot. Úgy tudja, hogy csúnyán és lekezelően beszéltek a kocsiban ülőkkel az igazoltatáskor, akik ezért hajthattak el. Szerinte a rendőrök akkor is követtek el túlkapásokat, amikor utolérték a menekülőket az utcában. Az egyik férfi fejét például annak ellenére belenyomták a hóba, hogy részeg volt, így az apa szerint nem volt beszámítható. Ez azonban csak azután történt, hogy az említett férfi megütötte az egyik rendőrt.

Ekkor már a környező házakból is kezdtek az utcára vonulni az emberek. Köztük volt az egyik kocsiban ülő testvére is, aki azt mondta, az emberek szóvá tették, hogy miért kellett az egyik férfi fejét belenyomni a hóba, és közben megbilincselni. "Mert megütött egy rendőrt" - válaszolta az intézkedő rendőr. A fiú szerint az összesereglett emberek nem léptek közbe, csak megjegyzéseket tettek a rendőrök bánásmódjára, majd miután megérkezett a rendőri erősítés, a gyanúsítottakat pedig a kocsiba tették, feloszlottak.

Sokan nem kedvelik a rendőröket

Az [origo] az utcában élő több embert is megkérdezett arról hogyan látta a múlt hét csütörtökön történteket, a válasz azonban minden esetben az volt, hogy nem tudnak semmit a csődületről, nem tartózkodtak otthon a kérdéses időpontban, vagy éppen aludtak a koradélután történt eset közben.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A szomszédság végignézte a verekedést, később azonban nem emlékezett semmire sem

Az intézkedő rendőröket azonban jól ismerték. Az utcában lakó egyik férfi azt mondta, nincs baja a rendőrökkel, és "elég gáz", hogy megütötték őket, mások azonban nem kedvelik őket. Ketten is azt panaszolták, hogy többezres bírságokat szoktak kiszabni azokra, akik a járda helyett az utat használják a közlekedésre, és provokatív a stílusuk. A három férfi ellen intézkedést végrehajtó rendőr sérelmére elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indult eljárás, jelenleg előzetes letartóztatásban vannak.