Tömeges elbocsátás jöhet a Corvinuson

Vágólapra másolva!
Minden harmadik tanárt elküldheti a Corvinus - írja a Figyelő Online. Az intézményben az idei éves hiány 3 milliárd forint, ezért van szükség az elbocsátásokra.
Vágólapra másolva!

A munkatársak jelentős számától kénytelen megválni a Budapesti Corvinus Egyetem, ha nem változnak a 2013. évi költségvetés keretszámai - írja a Figyelő Online. A szenátus február 4-ei, azóta későbbre halasztott ülésére Rózsás Péter András gazdasági főigazgató által készített előterjesztés szerint az idei év finanszírozási hiánya mintegy 3 milliárd forint. Mindez azt jelenti: a 2012-es évhez viszonyítva 30 százalékos kiadáscsökkentésre kényszerül az intézmény. A személyi kiadásokat - ide értve az oktatókat, kutatókat és más dolgozókat érintő kiadásokat is - egységesen és arányosan 29 százalékban kell leépíteni, vagyis fűnyíróelv szerint - írja a lap.

A gazdasági főigazgató javaslatában szerepel, hogy február elején be kell jelenteni a csoportos létszámleépítést. Információjuk szerint az elkerülhetetlennek látszó leépítés keretszáma nem tartalmazza a nyugdíjazásokat.

Az elmúlt napokban a felsőoktatásban teljes volt a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy az egyetemi oktatókra is vonatkozik-e a 62 éves korban a kötelező nyugdíjazás. Az egymásnak ellentmondó rendeletek értelmezése feladta a leckét. Kormányzati körökből kiszivárgott kósza híreket lehetett hallani 65, majd 70 éves egyetemi oktatói nyugdíjkorhatárról is. A Figyelő Online információja szerint jelenleg az a verzió él, hogy az egyetemi oktatóknak is nyugállományba kell vonulniuk 62 éves korukban, ám az intézmény vezetője az egyes oktatók esetében kérelmezheti az aktív állományú továbbfoglalkoztatást a szaktárcától.