Fél évig elég Budapest pénze a BKV-ra

Vágólapra másolva!
Törvény van rá, hogy az önkormányzatok az idén nem termelhetnek tervezett költségvetési hiányt, de ha ezt Budapest be akarja tartani, akkor a BKV-közlekedésre az év egy részében nem jutna pénz. Budapest így most csak fél évig kér szolgáltatást a BKV-tól - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A főváros várhatóan csak az első fél évre rendeli meg a BKV szolgáltatásait, a második fél évre majd az addig beérkező források arányában szerződik - olvasható a Népszabadságban.

A városvezetés a lap pénteki száma szerint csak a közösségi közlekedés finanszírozása nélkül képes az önkormányzati törvény előírásainak megfelelő "nullszaldós" költségvetést készíteni az idei évre. A hatályos rendelkezések értelmében a helyhatóságok nem tervezhetnek működési hiányt. Márpedig az idén 142 milliárdos büdzsével működő közlekedés egész évi finanszírozásához a kormánypárti városvezetés számításai alapján is hiányzik 30 milliárd. Kevésbé baráti becslések ennek a duplájáról szólnak.

Forrás: MTI/Bruzák Noémi
Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Külső segítség nélkül nem lesz pénz a BKV-ra

A lap szerint erre a városvezetési szándékra utal a címoldallal és az aláírásokkal együtt is alig kilencoldalas budapesti költségvetési koncepció, amelyben Tarlós István főpolgármester és helyettese, Bagdy Gábor siet leszögezni: a rendelkezésre álló forrásokhoz kell igazítani a közösségi közlekedés szolgáltatásait.

A menetdíjbevételből, a fővárosi támogatásból és az iparűzési adóból éppen a fele jön össze az idei BKV-BKK-költségvetésnek. A hiányzó több tízmilliárdot képtelenség önmagában a szolgáltatás színvonalának csökkentésével áthidalni. A heti egy szünnap "alig" négy-ötmilliárd forintot hozna, hasonlóan a buszvonalak negyedét érintő járatritkításhoz - írja a lap, hozzátéve, hogy kormánytámogatás nélkül aligha oldható meg a helyzet.