Vágólapra másolva!
Kilenc szabolcsi település közmunkásai indultak Budapestre szombaton, hogy felhívják a figyelmet a megye rossz szociális és foglalkoztatási helyzetére. MSZP-s országgyűlési képviselők búcsúztatták őket.
Vágólapra másolva!

Az "Éhségmenet" tiltakozó akció keretében negyven Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei demonstráló indult útnak Nyíregyházáról Budapestre szombaton, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét az elszegényedésre.

A nyíregyházi városháza előtti téren gyülekező, Munkát, kenyeret! feliratú transzparenseket és zászlókat kezükben tartó tiltakozókhoz hatvan, velük szolidaritást vállaló ember is csatlakozott, tapssal búcsúztatva a zuhogó esőben a 260 kilométeres útra indulókat.

Nyakó István, az MSZP országgyűlési képviselője azt mondta az induláskor, hogy február 11-én, a parlament tavaszi ülésszakának első napján "11 megye tiltakozói olyan hangerővel követelnek majd munkát és kenyeret az Országgyűlés épülete előtt, amelybe beleremegnek az ülésterem ablakai".

Az ugyancsak MSZP-s képviselő Tukacs István azt mondta, a megye közel 580 ezer lakosának egyharmada ma már úgynevezett "mélyszegénységben" él, a lakosság fele pedig közelít a létminimum alatt élők táborához.

A szabolcsi "éhségmenet" tagjai kilenc település közmunkából élő lakói. Petíciót adtak át a nyíregyházi munkaügyi kirendeltségen, amelyben magasabb közmunkabért, a gazdagokat jobban terhelő adókat, a munka törvénykönyve és a szociális tárgyú jogszabályok felülvizsgálatát, megváltoztatását követelték.

A Fidesz nyírségi elnöke, Tilki Attila azt mondta az MTI-nek, hogy MSZP-s kampánycélt szolgál az akció. Szomorúnak nevezte, hogy "az a szocialista párt használja fel a szegények sorsát alantas politikai céljaira", amelynek kormányzása alatt, 2002 és 2010 között a szerinte sokakat ellehetetlenítő helyzet kialakult az országban.