Több száz állás szűnhet meg az egyetemeken

Vágólapra másolva!
Az új nyugdíjazási szabály miatt több száz egyetemi dolgozó veszíti el az állását, a vezetők szerint bizonyos szolgáltatásokat így meg kell szüntetniük.
Vágólapra másolva!

Súlyos feladatellátási és működési gondoktól tartanak az állami felsőoktatási intézmények vezetői az új nyugdíjazási szabály miatt, amelynek értelmében több száz dolgozótól meg kell válniuk. Mivel a speciálisabb munkakörökre nagyon nehéz új embert találni, az egyetemek arra készülnek, hogy bizonyos szolgáltatásokat meg kell szüntetniük - írja a szombati Magyar Nemzet. A Szegedi Tudományegyetemről akár négyszáz embert is elküldhetnek. Szabó Gábor rektor szerint kritikus a helyzet, hiszen például az egyetem klinikáin már így is orvos- és nővérhiány van. A rektor kiemelte: sok esetben speciális képzettséget igénylő munkakörről van szó, emiatt akár az is előfordulhat, hogy bizonyos képzések megszűnnek.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről Szabó Tibor főtitkár szerint akár kétszázan is távozhatnak. Mint elmondta, nemcsak a különleges szaktudás miatt lesz nehéz a munkaerőt pótolni, de a költségeket is jelentősen megemeli, ha a feladatot nem nyugdíjas közalkalmazott végzi. A nyugdíjas professor emeritusok közül sokan doktori iskolák kulcsemberei, speciális, az elitképzést meghatározó kurzusok vezetői. Szabó Tibor szerint egyes területeken a szolgáltatások megszűnnek, másutt csak jóval alacsonyabb színvonalon folytathatók.

Nehézségekkel számol a Nyugat-magyarországi Egyetem is, ahol az 1570 dolgozó közül 84-et érint az új szabály. Faragó Sándor rektor a lapnak azt mondta, ha elveszítik nyugdíjas korú kollégáikat, gondjaik lehetnek az egyetemre vonatkozó akkreditációs követelmények teljesítésével is.

Az egri Eszterházy Károly Főiskolán pontos számot még nem tudtak mondani, de Hauser Zoltán rektor közlése szerint a dolgozók 20 százaléka nyugdíjas korú, ráadásul az érintettek jó része olyan stratégiai szereplő, akit nehéz lesz pótolni. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen az Eduline.hu információi szerint 78 oktató, kutató és tanár jövője kétséges, további 131 alkalmazottat pedig biztosan elküldenek - írja a lap.