Már az ombudsman is támadja Fekete Györgyöt

Vágólapra másolva!
A Magyar Művészeti Akadémiáról szóló törvény megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól Szabó Máté. Az ombudsman szerint alaptörvénysértő, hogy a művészeti akadémiáról szóló törvény lehetővé teszi az MMA számára, hogy maga határozza meg a tagság feltételeit.
Vágólapra másolva!

A Magyar Művészeti Akadémiáról (MMA) szóló törvény egyes rendelkezéseinek megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól az alapvető jogok biztosa - közölte Szabó Máté hivatala vasárnap az MTI-vel. Az ombudsman szerint ellentétes a művészeti szabadsággal az, hogy az MMA alapító tagjai csupán egyetlen civil szervezetből kerülhettek ki. Azt is alaptörvénysértőnek tartja, hogy a művészeti akadémiáról szóló törvény lehetővé teszi az MMA számára, hogy maga határozza meg a tagság feltételeit. Az alapvető jogok biztosa az után hozta meg döntését, hogy egy civil szervezet hozzá fordult, azt kérve, vizsgálja felül az MMA-t létrehozó törvényt.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a Magyar Művészeti Akadémia egyesület 1992-ben jött létre, és csaknem húsz évig működött társadalmi szervezetként. A 2011-ben megalkotott alaptörvény változatlan névvel köztestület létrehozásáról rendelkezett, úgy fogalmazva, hogy "Magyarország védi a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Művészeti Akadémia tudományos és művészeti szabadságát". Ennek értelmében a Magyar Művészeti Akadémia mint egyesület megszűnt, és megalakult mint köztestület. A törvény rendelkezése szerint a megalakításában csak a Magyar Művészeti Akadémia egyesület tagjai vehettek részt, az MMA pedig megkapta a Műcsarnok és a Pesti Vigadó tulajdonjogát, és több olyan jogosultsága is van, amellyel a művészetet, a kulturális közéletet befolyásolni tudja - olvasható.

A Magyar Művészeti Akadémia a héten jelentette be, hogy továbbra is a szervezet elnöke marad Fekete György. Az elnökségi tagok korábban az elnök lemondását kérték, de az elnök "a munka folyamatossága érdekében, valamint a felmerült jogos kritikai észrevételeket figyelembe véve" nem távozik a posztjáról. Amióta kinevezték az MMA vezetőjének, Fekete Györgyöt számtalan támadás érte. Kinevezése óta többen távoztak a szervezettől. Fehér László festő, Bukta Imre képzőművész, Novák Ferenc koreográfus, Korniss Péter fotós, Tompa Gábor színházi rendező, Cserhalmi György színész és Rost Andrea operaénekes után a múlt héten távozott Szakonyi Károly drámaíró.