Árad a Tisza, a Szamos, a Kraszna

Vágólapra másolva!
A csapadékos időjárás miatt áradnak a folyók a Felső-Tisza vidékén, a Tiszán, a Túron, a Szamoson és a Krasznán is kisebb mértékben emelkedett a vízállás - közölte a térségi vízügyi igazgatóság hétfőn a honlapján.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt 24 órában jelentős mennyiségű csapadék hullott a Felső-Tisza vízgyűjtőjén: Kárpátalján átlagosan 48 millimétert, de Dolhánál például 91 millimétert regisztráltak. Erdélyben átlagosan 30-40, hazai területen pedig 41 milliméter csapadékot mértek a műszerek, a lehullott csapadék és a felgyülemlett hókészletek olvadása miatt a térség folyóin árhullámok alakultak ki - olvasható a Fetivizig.hu oldalon.

A Tisza felső szakaszán, a kárpátaljai Husztnál 178 centiméteres tetőzés után apadás kezdődött, a hazai szakaszon viszont még árad a folyó: Tiszabecsnél 46, Tivadarnál 124, Vásárosnaménynál 69 centiméteres értékeken volt hétfőn reggel a vízállás. Az előrejelzések szerint további kisebb áradás várható, de a vízállások a készültségi szintet előreláthatóan nem közelítik meg.

A Szamoson is elmaradnak a vízállások a riasztási szinttől, a folyón további néhány centiméteres áradással számolnak. A Túr felső szakaszán jelentős az áradás: a romániai Túrterebesnél másodfokot meghaladó értéket (435 centiméter) mértek, a hazai szakaszon viszont nem éri el a folyó vízszintje az elsőfokú árvízvédelmi készültséget.

A Krasznán is kisebb árhullám indult el: a romániai Domahidánál 253 centiméter volt a vízállás, Ágerdőmajornál 222, Kocsordnál pedig 183 centimétert jelzett a vízmérce. Ezen a folyón is további kisebb áradás várható.

A meteorológiai előrejelzések szerint a Felső-Tisza vidékén a következő három napban 10-25 milliméternyi csapadékra kell számítani, ami további vízszintemelkedést okozhat a térség folyóin.