Már miniszteri szinten fognak foglalkozni a Bora Borán fogva tartott magyar asszony ügyével, miután a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium EU-s és nemzetközi igazságügyért felelős államtitkára erre ígéretet tett. Egy magyar nő már hónapok hadakozik a csendes-óceáni sziget közigazgatásával, hogy elváljon az őt és gyermekét bántalmazó férjétől.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a francia szaktárcához fordul a csendes-óceáni Bora Bora szigetén rekedt, válófélben lévő magyar asszony ügyében.

Morvai Krisztina jobbikos európai parlamenti (EP) képviselő hétfői közleményében arról írt, hogy korábbi megkeresésére Kiszely Katalin EU-s és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős helyettes államtitkár azt válaszolta, hogy a napokban a francia igazságügyi minisztérium hasonló feladatkört ellátó helyettes államtitkárához fordul, jelezve, aggasztónak tartja a Francia Polinéziában folyó bontóperi eljárás módját, és segítséget kér a veszélyeztetett gyermek és édesanyja védelmében.

Kiszely Katalin levelében azt is jelezte, hogy Navracsics Tibor tárcavezető a francia igazságügy-minisztertől kér tájékoztatást az ügyről legközelebbi találkozójukon, amelyet várhatóan rövid időn belül megtartanak - áll Morvai Krisztina közleményében. A jobbikos EP-képviselő a helyettes államtitkárnak küldött válaszlevelében azt javasolta, hogy ebben a konkrét ügyben és más hasonló olyan ügyekben, ahol a magyar államnak fel kell lépnie külföldi vonatkozású eljárásban magyar állampolgár jogainak védelmében, hozzanak létre "esetmunkacsoportot", azon állami és esetlegesen civil szervezetek képviselőiből, akiknek az ügy intézésében feladatuk van.

Morvai Krisztina közleményében kitért arra is, hogy EP-képviselői jogával élve sürgős írásbeli választ igénylő kérdést tett fel az Európai Tanácsnak, az Európai Bizottságnak, valamint az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, Catherine Ashtonnak. Megkeresésére - mint írta - a címzettek három héten belül kötelesek írásban válaszolni.

A jobbikos EP-képviselő, jogász, jogvédő januárban nyílt levélben fordult a magyar igazságügy-miniszterhez és az illetékes magyar bírósághoz a magyar nő és kisgyermeke érdekében, akik hónapok óta a Francia Polinéziához tartozó távoli szigeten tartózkodnak. Az asszony testvérének a sajtóban korábban megjelent nyilatkozata szerint a magyar állampolgárságú nőt és magyar-francia kettős állampolgárságú négyéves gyermekét fogva tartja a francia állampolgárságú férj, aki bántalmazta családtagjait, elvette az útlevelüket, és Bora Borán válópert indított, hogy megszerezze közös gyermeküket.

A férfi ügyvédje ugyanakkor a magyar sajtóban korábban visszautasította, hogy ügyfele bántalmazta volna feleségét és korlátozná szabad mozgását. A koreai származású, Japánban nevelkedett férfi és a magyar nő egyaránt bankban dolgozott. New Yorkban ismerkedtek meg, Párizsban házasodtak össze, majd Tokióba költöztek, ahol az asszony gyermeket várt. Bora Borára a férj hívta az asszonyt a kisfiúval, hogy a nyaralás során rendbe hozzák megromlott kapcsolatukat. A nő családja és barátai demonstrációt szerveztek a budapesti francia nagykövetség elé, és petíciót írtak alá, hogy felhívják a hatóságok figyelmét az esetre.