Közelebb került egymáshoz Szabolcs és a Rózsadomb

Vágólapra másolva!
Pótlékok, bérkiegészítés, utazási támogatás, túlórapénz, étkezési jegy - a legtöbb állami fenntartásba került tanár pénztárcájából nyom nélkül eltűntek februárban ezek a juttatások. Eddig sok önkormányzat bőkezűen támogatta a tanárait, de több helyen most megpróbálnak spórolni. A tanárok szerint végre igazságosabb lesz a rendszer, mindenki ugyanannyit kap, a baj csak az, hogy ugyanolyan keveset.
Vágólapra másolva!

Főként az önkormányzati támogatás megszűnése miatt kapott a pedagógusok egy része a vártnál kevesebb bért februárban. Ahol eddig az önkormányzat volt a fenntartó, ott - ha megtehette - bizonyos pluszjuttatásokkal egészítette ki az oktatási dolgozók bérét: étkezési jegyet, ruhapénzt, nyugdíjpénztári és utazási hozzájárulást, bérpótlékot adott. Ezek az iskolák állami kézbe kerülésével a legtöbb helyen megszűntek. Bércsökkenést okozott a túlórapénzek kifizetésének elmaradása is, amit a Központosított Illetményszámfejtési Rendszerben (KIR) jelentkező zavarokkal magyarázott a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöke. Van, aki csak ötezer forinttal járt rosszabbul, mások 20-30 ezer forintnyi túlórapénzüket keresik, de van olyan iskola is, ahol mindenki megkapta, amit eddig.

Elveszett étkezési jegyek

"Extra juttatásokat rendszerint a gazdagabb önkormányzatok folyósítottak" - mondta egy budapesti iskola igazgató-helyettese. Az iskolák alkalmazottai ugyanis az alapbérükön felül többféle pótlékot és bérkiegészítést is kaphattak. Pótlékra jogosult például az osztályfőnök, a munkaközösségi vezető, az igazgató vagy az igazgatóhelyettes is, ennek mértéke azonban iskolánként eltért. Van ahol az iskolákat januárig fenntartó önkormányzatok magasabb pótlékokat fizettek, máshol alacsonyabbat, míg valahol semmit.

Több önkormányzatot is megkérdeztünk, támogatta-e tavaly a tanárokat bármilyen pluszjuttatással. A legtöbb helyen étkezési jegyet adtak, mint például Szekszárdon és Tatabányán, ahol fejenként 5 ezer forintot osztottak ki ezen a címen. Dombóváron tavaly a közalkalmazotti keret meleg étkeztetésre fejenként 58 400 forintot biztosított fejenként, egyéb cafeteriaelemekre pedig 38 ezret. A veszprémi önkormányzattól is kaptak az iskolák alkalmazottai 5700 forintot, amiről maguk dönthettek, hogy étkezési utalványra vagy másra költik.

Van olyan önkormányzat, amelyik az állami fenntartás ellenére úgy döntött, továbbra is támogatja a pedagógusokat. Ilyen például Budaörs, ahol a városvezetés felajánlotta, hogy ösztöndíj néven továbbra is utalja a fejenkénti 20-30 ezer forintos keresetkiegészítést. A budaörsi önkormányzatnál az [origo] kérdésére ezt azzal indokolták, hogy meg kívánják őrizni az oktatás színvonalát, a pénzt pedig előreláthatólag március végén fogják utalni azoknak az intézményeknek, amelyek pályáznak az ösztöndíjra.

A rózsadombi se keressen többet

"Nálunk évek óta nincs cafeteria, egyetlen fillér sem, nemhogy 20-200 ezer" - mesélte egy ceglédi pedagógus. Iskolája januárig a Pest megyei önkormányzathoz tartozott, szemben a város általános iskoláival és óvodáival, amelyek a ceglédi önkormányzathoz. "A ceglédi önkormányzat rendszeresen adott a pedagógusainak cafeteriát, köztük Erzsébet-utalványt. Ezzel szemben nekünk még egy nyavalyás étkezési hozzájárulást sem, nemhogy könyvpénzt, ruházati és tanévkezdési támogatást". A tanárnő szerint az sem túl igazságos, hogy azokat most nem is próbálják meg kompenzálni, akiknek már 5 éve nincs pluszpénzük.

Forrás: MTI/Kálmándy Ferenc

Egy debreceni iskolaigazgató szerint a támogatások elvonásával igazságosabb lesz a rendszer, mert "az eldugott kis faluban és a Rózsadombon dolgozó tanár is ugyanannyit fog keresni". Hozzátette azonban, megérti azoknak a felháborodását, akik eddig pluszpénzt kaptak az önkormányzatuktól, de mostantól nem számíthatnak erre az összegre. Az igazságosságról Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az [origo]-nak azt mondta: érti ő, hogy az állami fenntartásba vétel egyik célkitűzése az volt, hogy csökkentsék az iskolák közötti különbségeket, ezt azonban lefelé sikerült teljesíteni, "valóban minden pedagógus egységesen fog keresni: annyit, mint egy szabolcsi tanítónő".

Káosz

Egy százhalombattai iskola igazgatóhelyettese nemcsak a plusz juttatások elmaradására panaszkodott, hanem a fizetések körüli teljes káoszról beszélt. "Több óraadó tanáruk is jelezte, hogy nem kapta meg a fizetését" - most azt vizsgálják mi lett ezzel a pénzzel. A Klik ugyanis azt mondta nekik, hogy ők elutalták az összeget. "December óta nem kaptak fizetést, és már elég mérgesek" - mondta az igazgatóhelyettes. Eddig bejáratott módon működött a könyvelés, most viszont még az is problémát okoz, hogy hová utalják az érettségi jelentkezési díját.

"120 ezer embert nem lehet egy nap alatt bérszámfejteni" - mondta egy fővárosi kerület középiskolájának igazgatója. Szerinte több olyan bérkiegészítés kifizetése is elmaradt, amely normatív alapú. Ilyen például a minőségi keresetkiegészítés. Ez 5200 forint pedagógusonként, a keretet pedig az iskolaigazgató osztja fel a tanárok között. Nem érkezett meg a háromévenként esedékes bérkategória-váltás különbözete, és egyeseknél a családi adókedvezményt sem érvényesítették. Az igazgató szerint az ok a bérszámfejtő, azaz a Magyar Államkincstár hirtelen jött leterheltsége lehet, és ígéretet kaptak arra, hogy minden elmaradt kifizetést bepótolnak.

Az államkincstár megkeresésünkre azt válaszolta, hogy a pedagógusok illetményét és egyéb juttatásait, tehát a bérletet, a cafeteriaelemeket a munkáltató, tehát a Klebelsberg Központ állapítja meg. Az államkincstár mindig a munkáltató által átadott bizonylatok alapján számfejti a dolgozók bérét, egyéb kérdéseinkkel keressük meg a központot. Annak ellenére, hogy jó pár helyen valóban hiányoztak összegek a tanárok februári fizetéséből, több olyan fővárosi és vidéki igazgatóval is beszéltünk, akinél az egyetlen probléma a fizetésekkel annyi volt, hogy péntek helyett csak hétfőn kapták meg.

Megkapják, ami jár

"Elméletileg mindenki a tavalyi bérét kapta" - mondta a TV2 Mokka című műsorának csütörtöki adásában Marekné Pintér Aranka. A Klik elnöke szerint a keresetkiegészítési pótlékot a tanárok egy része azért nem kapta meg, mert az önkormányzat határozott időre vállalta annak folyósítását. Ha a családi adókedvezmény vagy a kompenzációs kérelem feldolgozása az államkincstárnál valamiért késik, ezeket visszamenőleg kapják meg az érintettek. A bérletet az új fenntartó is ugyanúgy fizetni fogja, "amit hiányolhatnak a kollégák, hogy bizonyos kerületek extra gépjárműfutást fizettek, vagy teljes bérletet térítettek" - mondta Marekné, aki szerint a cafeteria felosztása egyébként is február végén, március elején esedékes.

Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter pedig azt mondta: semmilyen pénz nem marad el, csak csúszik, mert időt vesz igénybe az önkormányzatokkal az egyeztetés. A miniszter azt ígérte, hogy június végéig mindenki megkapja azt a bért, amelyet az önkormányzattól kapott.