Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár ígéri, hogy szeptemberben elindul a pedagógus-életpályamodell. Tavaly ősszel még azt mondta a kormány, hogy a program nem indul el 2013 szeptemberében, ezzel akarta 70 milliárd forintot spórolni a kabinet.

Szeptemberben megkezdődik a pedagógus-életpályamodell bevezetése - mondta Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár Kalocsán egy sajtótájékoztatón. Az államtitkár állította, hogy teljes körűen vezetik be az életpályamodellt.

"Nemcsak bértábla-módosításról van szó, hanem a pedagógusok munkájának újraértelmezéséről, a pedagógusok minősítéséről, a munkaidő másfajta szabályozásáról és egy nagyon jelentős béremelésről" - tette hozzá.

Példaként megemlítette: egy egyetemi végzettségű kezdő tanár fizetése jelenleg bruttó 134 ezer forint, az életpályamodell életbe léptetése után a kezdő tanár bére négy forint híján havonta 200 ezer forint lesz.

Hoffmann Rózsa további kérdésre válaszolva kitért arra: nincs pontos adat arról, hány iskolát érint az, hogy a pedagógusok nem kapnak meg korábbi, önkormányzati juttatásokat, mivel az önkormányzatoktól erre vonatkozó adatokat nem kértek.

Minden a legnagyobb rendben, mondja Hoffmann Rózsa

Az államtitkár közölte: az erről szóló hírek azt mutatják, hogy olyan óriási különbség volt az iskolák között, amelyet szükséges kiegyenlíteni. A teljes kiegyenlítés az életpályamodell bevezetése után fog csak megtörténni. "Addig csak arra tudunk garanciát vállalni, hogy a kötelező béreket és juttatásokat kifizetjük, és a legális cafeteria-juttatásokat átvállalja az állam". Megjegyezte: az önkormányzatok továbbra is adhatnak különjuttatásokat a pedagógusoknak, és van olyan önkormányzat, amelyik ezt meg is teszi.

Az oktatási államtitkár szerint rendben halad az iskolák fenntartásának állami átvétele. A folyamatban "példás együttműködést tanúsítanak az önkormányzatok, a tankerületi igazgatók, a kormányhivatalok és az intézményvezetők" - mondta Hoffmann Rózsa.