Orbán: Nem szabad hátradőlni

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió által Magyarországnak megítélt pénzért még itthon is meg kell dolgozni - mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint olyan programokat kell készíteni, amelyek lehetővé teszik, hogy ez a pénz megérkezzen Magyarországra.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió következő keretköltségvetésében Magyarországnak megállapított támogatásért itthon még meg kell dolgozni - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának adott, szombaton rögzített interjújában.

A nyilatkozatból a Duna Híradója szombat este már ismertetett egy részletet. A hírműsorban elhangzott: a kormányfő közvetlenül azután, hogy hazaérkezett az EU 2014 és 2020 közötti keretköltségvetésének elfogadásával záruló brüsszeli csúcstalálkozóról, a Magyar Rádióba ment, és nyilatkozott a Vasárnapi Újságnak.

"Az a pénz, ami Magyarországra jön, az egy lehetőség. Tehát ez az a pénzügyi keret, amit Magyarország elérhet, ha jól dolgozunk" - fogalmazott Orbán Viktor. Szavai szerint a dolog úgy fest, hogy ezért a pénzért még itthon meg kell dolgozni, azaz olyan programokat kell készíteni, olyan mezőgazdaságot kell felépíteni, és olyan fejlesztési irányokat kell szabni, amelyek lehetővé teszik, hogy ezek a források meg is érkezzenek Magyarországra.

Vagyis "nem hátra kell dőlni, hanem folytatni kell a munkát" - összegezte a kormányfő. Orbán Viktor a csúcstalálkozót követő pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján közölte: Magyarország egy főre jutó európai uniós nettó támogatása annak ellenére nő, hogy az EU költségvetésének összege csökken.

Az M1 Híradója is közölt egy részletet az interjúból. Eszerint Orbán Viktor arról is beszélt, hogy míg 2007 és 2013 között 660 ezer forint uniós támogatás érkezett "koponyánként" Magyarországra, addig 2014 és 2020 között 712 ezer forint érkezik majd. Ez azt jelenti, hogy soha ennyi pénz "koponyánként számolva" még nem érkezett Magyarországra, soha nem volt ilyen előnyös az uniós tagság a magyaroknak, mint most - értékelte a miniszterelnök.