Neve még nincs, de március 15-ig megalakítaná a pártját Bajnai Gordon, aki a támogatók által felajánlott ezresekből akar kampányolni Orbán Viktor ellen. A pártjába elsősorban fiatalokat szeretne, de szerinte ők félnek az ellenzéknek segíteni. Az Együtt 2014 vezetője az [origo]-nak azt mondta, el sem tudja képzelni, hogy jövőre veszítsen, és ha nem lesz meg a kétharmad, alkukkal csikarja ki a Fideszből az alkotmány megváltoztatását.

Orbán Viktorral mikor beszélt utoljára?

Amikor 2010-ben gratuláltam neki a miniszterelnökké választásához a Parlamentben, azóta nem beszéltünk.

A múlt héten vitára hívta ki Orbán Viktort, aki a Fidesz szóvivőjén keresztül ezt elutasította. De miért gondolta, hogy a miniszterelnök kiáll vitatkozni önnel, akinek még pártja sincs?

Mert Orbán Viktor szólított meg engem, amikor álcivileken keresztül már a második lejárató kampányt indította ellenem. E mögött nyilván Orbán Viktor és Simicska Lajos áll, de Simicskát mégsem hívhatom vitára. A miniszterelnökkel viszont megvitathatnánk azokat a kérdéseket, amelyeket ezeken a plakátokon állítanak.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Jól jött volna ki abból, ha ezekről a témákról beszélnek?

Azt állítják, hogy csökkenteni akarom a minimálbért, holott Orbán adóváltoztatásai miatt a minimálbéresek most 11 ezerrel kevesebbet kapnak, mint a Bajnai-kormány idején. Azt állítják, bevezetem az ingatlanadót, holott a fideszes települések szednek ilyen pénzeket. Azt állítják, bántani akarom a nyugdíjakat, holott Orbán Viktor vett el a mostani középgenerációtól másfél havi nyugdíjat a magánnyugdíjpénzek államosításával. Ideje lenne, hogy nyolc év után valódi vitában álljon ki a miniszterelnök. A vitában a kormányfővel elszámolhatnánk a brüsszeli történésekről is, arról, hogyan bukott 4,8 milliárd eurót, közel 1500 milliárd forintot Magyarország az előző időszakhoz képest.

A pártja mikor alakul meg?

Március 15-e előtt meg kell alakulni, hogy március 15-én már pártként tudjunk megjelenni.

Megvan már a párt neve?

Nincs.

Ez furcsa ahhoz képest, hogy bő egy hónap múlva már toborozni akarnak.

Akkor úgy mondom, hogy hagyjunk valami hírt arra az időpontra is, amikor a párt megalakul.

A fiatalokat hogyan tudja rávenni, hogy segítsenek és belépjenek a pártjába? A szombati évértékelőjén csupa idősebb ember ült.

A vidéki fórumokon is - bár vannak egyetemisták és középiskolások is - valóban többen vannak az idősek. Ugyanakkor a nyugdíjasok többször suttogva odajönnek hozzám, hogy igazából a gyerekeim küldtek, csak ők félnek eljönni. Egyrészt tehát a félelem tartja távol a fiatalabb korosztályt, másrészt pedig a közéleti szempontból aktív fiatalok nagy része már külföldön van. A nemzetgazdasági miniszter becslése szerint is nagyjából ötszázezer magyar, főleg fiatal ment külföldre - Matolcsy György talán most az egyszer jól eltalálta a számot. Nagy feladat lesz őket visszahozni.

Tehát beletörődik abba, hogy a pártja főleg az idősekből fog állni?

Azért egyre több fiatal érdeklődik a politika iránt, ezt bizonyítják a most zajló hallgatói tüntetések is. Ráadásul nem az a legfontosabb, hogy a fórumainkon ott legyenek a fiatalok, hanem az, hogy 2014-ben a változásra voksoljanak. Ez pedig szerintem így lesz, mert kevés olyan csoportja van a magyar társadalomnak, amelynek akkora veszteségeket okozott az Orbán-rezsim, mint éppen nekik.

És például az évértékelőjén tapsoló Suchman Tamás, Draskovics Tibor vagy Kuncze Gábor is párttag lesz?

Nem tudok róla, nem beszéltem velük erről. De ennek a pártnak egy korszakváltást kell jelképeznie, így az biztos, hogy a párt meghatározó arcai azok lesznek, akik az elmúlt időszakban játszottak megkérdőjelezhetetlen szerepet az ellenzéki oldalon. A párt tagjai nyilván abból a három szervezetből kerülnek ki, amelyek az Együtt 2014-et alapították.

Az LMP szétválása után a Párbeszéd Magyarországért párt tagjainak milyen szerepük lesz a kampányban vagy az Együtt 2014-ben?

Ez majd kiderül.

Tele van a város olyan plakátokkal, amelyeken Gyurcsány Ferenccel szerepel. Önök készítenek majd közös plakátokat, vagyis az MSZP mellett összefog majd a Demokratikus Koalícióval is?

Nem hiszem, hogy ilyen plakátok készülnek majd. Gyurcsány Ferenc és az én politikai utam jó néhány évvel ezelőtt különvált, de sosem fogok beállni a Gyurcsányra sarat dobálók táborába. A Demokratikus Koalíció viszont azzal a problémával küzd, hogy van 100-150 ezer elkötelezett támogatója, de a körön kívül erős az elutasítottsága. A kérdés, hogy képesek-e oldani ezt az elutasítottságot. Ez egyelőre nem látszik, így ezek az ellenérzések a kormányváltás és a korszakváltás ügyének árthatnak.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Pártot szervezni és kampányolni nem olcsó, honnan lesz pénzük erre?

Szeretnénk a pártfinanszírozásban is változást hozni, mert a pártok pénzelésének átláthatatlan és - mondjuk ki - zömében korrupt jellege Magyarország legmérgezőbb problémája. Magyarországon mindig is súlyos volt a korrupció a politika környékén.

Amikor a szocialisták támogatásával miniszterelnök volt, milyen korrupciót látott például az MSZP 2010-es kampányában?

Személyesen nem láttam korrupciót, de zűrös ügyek akadtak akkor is, például a BKV-ügyek, vagy a két rádió frekvenciájának nagykoalíciós elosztása, amelyek ellen fel is szólaltam. Viszont az MSZP javára kell írni, hogy a miniszterelnökségem alatt kétszer is megpróbált a parlamentben elfogadtatni egy új pártfinanszírozási javaslatot, csak a Fidesz elutasította.

Ön tehát milyen új módszerrel fog pénzt szerezni a következő időszakban?

Szeretnénk a támogatóinknak is világossá tenni, hogy a politika pénzbe kerül, és amerikai mintára a "sok kicsi sokra megy" elv mentén gyűjtjük össze a forrásokat. Már most az évértékelőn is vihettek a támogatóink sárga csekkeket, és azt kell megérteni, hogy ezer forint is számít, sok egyezer forintos adománnyal is lehet segíteni minket.

Nagyobb támogatók, üzletemberek, esetleg amerikai szponzorok nem jelentkeztek?

Egyáltalán nem gondolom, hogy baj, ha valaki pénzt akar adni, de azt fontos érteni, hogy mi semmilyen személyre szóló ígéretet nem teszünk. A Haza és Haladás Egyesületnél felső limitet is megállapítottunk: ötmillió forintnál többet nem fogadunk el magánszemélytől vagy vállalkozástól, csak az alapítók járulhatnak hozzá ennél magasabb összeggel is a céljainkhoz.

Mennyi pénz jött így össze eddig a Haza és Haladásnak?

Évente egyszer, nyáron nyilvánosságra hozzuk majd a teljes összeget, az egymillió forintnál nagyobb adományokat és adományozókat pedig külön-külön is publikáljuk. A kisebb adományozók nevét nyilvánosságra hozni nem lényeges, viszont ilyen, egymillió alatti adományból rengeteg támogatásra számítok, akár tízezernyi ilyen adományra.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Az évértékelője bizonyítja a legjobban, hogy a kampány elkezdődött. Mennyire fog ígérgetni a választóknak?

Felelőtlen ígérgetéssel korábban sem vádolhattak, miniszterelnökként is első mondataim egyike az volt, hogy mindenkinek fájni fog. A beszédemben is elmondtam, sokan azzal vádolnak, hogy száraz technokrata vagyok. Ha ez azt jelenti, hogy szeretek számolgatni, reálisan ígérni, akkor ezt vállalom.

Akkor nyilván kiszámolták, mennyibe kerülnek azok az intézkedések, amelyeket Kónya Péter ígért szombaton. Mennyibe kerül, és miből finanszíroznák a minimálbér és a közmunkabér emelését vagy az álláskeresési segély meghosszabbítását?

Nemcsak kiadásnövelő, hanem bevételeket szerző intézkedések is voltak a felsorolásban. Például a többkulcsos, progresszív adózás, amely a gazdagokat sújtja jobban. Ebből lehet finanszírozni az említett emeléseket. Sokszor elmondtam, hogy csak olyan átalakítást tartok elképzelhetőnek, amely nem borítja meg a költségvetési egyensúlyt.

Az alaptörvény ugyanakkor most egykulcsos adót rögzít. Hogyan változtatnak ezen, ha nem lesz kétharmaduk a parlamentben?

Az Orbán-kormány túlságosan hozzászoktatott minket ahhoz, hogy mindent csak erőből, kétharmaddal lehet elintézni, de nemcsak így lehet kormányozni. A korszakváltó többség törekszik a kétharmadra, de ha ez mégsem sikerül, akkor alkukat kell kötni. Biztos vagyok abban, hogy az új kormánynak lesz olyan ereje és támogatottsága, hogy az ellenzékbe szorult Fidesznek olyan ajánlatokat tegyen, amelyeket nem lesz célszerű visszautasítania. Már most a kampányban jelezzük és felhatalmazást kérünk nemcsak a többkulcsos adóra, hanem például az egyetemisták röghöz kötésének eltörlésére is.

Tehát elkezdenek alkudozni a Fidesszel? Hogyan győzi meg majd a fideszeseket, hogy megéri nekik megváltoztatni az általuk elfogadott alaptörvényt?

Hibának tartanám, ha most vitatnánk meg egy 2014. júliusi taktikát. Mindenesetre elképzelhetetlennek tartom, hogy jövőre kisebbségből zsarolja a Fidesz normális kérdésekben a kétharmaddal esetleg nem rendelkező, viszont erős többséget.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Ehhez a többséghez nyilván az MSZP is kell. Mikor egyeztet Mesterházy Attilával a programról, választókerületi jelöltekről és a miniszterelnök-jelölt személyéről?

Ez most korai lenne, erről akkor kell beszélni, ha a kormányváltáshoz szükséges kellő számú választó, nagyjából két és fél millió ember már látszik a kutatásokban is. Most a választókat kell meggyőzni, viszont valóban sürget az idő, bő fél évünk van, hogy valamilyen megállapodást kössünk, hiszen ősszel a jelölteknek már kampányolniuk kell a választókerületekben.

Több MSZP-s vezető azt mondta háttérbeszélgetésekben, hogy jövőre Horn Gyula után ismét ízig-vérig szocialista kormányfőjelölttel szeretnének nekivágni a választásnak. Ha a megállapodásuk szerint Mesterházy Attila lesz a közös jelölt, kampányolna neki?

Támogatni fogom természetesen azt a személyt, akiről egyetértés van az ellenzéki oldalon, és aki végig tudja vinni a közös programot.

Ha veszítenek 2014-ben, akkor ellenzéki vezetőként folytatja? Például parlamenti képviselőként?

Nem tudom elképzelni, hogy veszítsünk. Így nem foglalkozom ezzel a kérdéssel, csak azzal, hogy mi lesz, ha nyerünk. Nehéz lesz megvívni a választási küzdelmet, de tízszer nehezebb lesz utána kormányozni.

Az évértékelőjén azt mondta, hogy az MSZP-nek nincs elég szavazója, elég hitele és elég szakértelme. Ugyanakkor a kutatások szerint október óta önnek egyre kevesebb a szavazója, ez miért lehet?

Jelenleg nem reális mérni minket. Nem létezünk még pártként, és azt a nagy ellenzéki összefogást, amelyet október 23-án javasoltunk, elutasította az LMP, és bizonyos szempontból az MSZP is. Tehát most az a feladatunk, hogy párttá szervezzük magunkat, és így szólítsunk meg minél több választót, aki szeretné az Orbán-Simicska rendszer végét, de nem szavazna a szocialistákra. Az MSZP-t ugyanakkor eszem ágában sem volt megbántani ezekkel a szavakkal, hiszen tisztelem az utóbbi években mutatott teljesítményüket. Az MSZP-nek van egy tehetséges fiatal vezetője és vezetése, de a párt támogatottsága még nem tart ott sem, mint 2009 februárjában. Ki kell mondanunk: olyan együttműködő stratégiát kell kidolgozunk, amely figyelembe veszi, hogy az MSZP egyedül nem tud annyi szavazót gyűjteni 2014-ben, ami elég a kormányváltáshoz.

Mitől van önnek nagyobb hitele, mint az MSZP-nek, hiszen mégiscsak a szocialistákkal kormányzott, és az egyesülete tele van volt szocialista miniszterekkel, sőt jelenlegi MSZP-tagokkal?

Én sosem voltam MSZP-tag, és azt, hogy a jó és szakszerű kormányzásról mit gondolok, 2009 és 2010 között megmutattam. Ennek a programnak a parlamenti támogatását épp az MSZP adta. Mindennek hatékonyságáról mindenki maga győződhetett meg a stabil forintban, az újrainduló növekedésben és a - válságkezelés ellenére is - nyugodtabb hétköznapokban.