Fekete György jövő novemberig akar elnök lenni

Vágólapra másolva!
Fekete György mandátuma jövő novemberben jár le a Magyar Művészeti Akadémia élén, az elnök a Heti Válasznak adott interjúban  azt mondta, ennél tovább nem akar az akadémia elnöke lenni, addig viszont mindenképpen marad. Fekete arról is beszélt, hogy nem akarta megkérdőjelezni Konrád György magyarságát, de nem tudja, meghívják-e valaha az írót az akadémiába. Beszélt arról is, hogy problémának tartja, hogy a kulturális értelmiség egy része "először nyilatkozik, aztán kérdez - ha egyáltalán".
Vágólapra másolva!

"Kihordtam a csecsemőt, most szokik le az anyatejről, el akarom juttatni az iskoláig" - indokolta Fekete György, hogy miért nem távozik a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) éléről. A Heti Válasz csütörtöki számában megjelenő interjúban Fekete azt mondta, hogy 2014 novemberéig szól a mandátuma, addig elnök lesz, utána viszont tervei szerint nem folytatja az MMA vezetését.

Mint arról beszámoltunk, néhány nappal ezelőtt az elnökség több tagja arra kérte, hogy vonuljon háttérbe, de Fekete az elnökségi ülésen az [origo] információja szerint meggyőzte őket arról, hogy mocskolódás és támadás akkor is lesz, ha nem ő az elnök, így marad. Feketét az is segítette, hogy jó a kapcsolata Orbán Viktorral, és ő a kulcs a kormány támogatásához.

A Heti Válaszban Fekete a botrányt okozó nyilatkozataival kapcsolatban azt mondta: félremagyarázták azt, amit Konrád Györgyről nyilatkozott. Mint mondta, esze ágában sincs és nem is volt megkérdőjelezni az író magyarságát, és "centivel, dekával nem mérik a nemzeti elkötelezettséget sem". Azt mégsem tudta megmondani, hogy Konrád vagy esetleg Esterházy Péter meghívást kap-e majd az egyetlen, köztestületként működő magyar művészeti szervezetbe. Azoktól pedig, akik bandaszellemet, ideológiai egyoldalúságot emlegetnek az akadémiával kapcsolatban, Fekete azt kérdezte: "Ugyan hol, kik listázzák a tagjainkat? Honnan tudják, hogy ideológiailag ki hová tartozik?"

Andy Vajna telefonálhatott volna

Fekete György az interjúban tisztázta, mit csinált az ötvenes években. (Fekete György portréját itt olvashatja): egy Király Béla által aláírt igazolvánnyal bizonyítja 1956-os nemzetőr-tevékenységének tényét, valamint beszámol arról is, hogyan végezhetett ennek ellenére 1957-ben, és építhetett fényes karriert a hetvenes-nyolcvanas években.

Forrás: MTI/Kallos Bea
Fekete György 2014 novemberéig akar elnök lenni

Arról, hogy a Műcsarnok tulajdonjogát az MMA kapná meg, Fekete György úgy fogalmazott: "a kulturális értelmiség jó része először nyilatkozik, aztán kérdez - ha egyáltalán. Azoknak, akik december 28-án a Műcsarnokban támadtak engem, nem kellett volna megkérdezniük előbb, mi a tervünk a Műcsarnokkal?"

Beszélt arról is, hogy Andy Vajna néhány hete nála járt. "Ha akkor nem jutott eszébe rákérdezni a témára, telefonon is megtehette volna utólag. Eszünk ágában sincs bekebelezni a filmkészítést, ahogy a múzeumokat és a színházakat sem. A Műcsarnoknak pedig lesz új igazgatója, nem mi irányítjuk majd - csupán kinevezési jogunk lesz" - fogalmazott Fekete György a Heti Válasznak.