Négymilliárd forint jutalmat osztottak szét az állami cégeknél

Vágólapra másolva!
Közel ezer vezető beosztású munkatárs kapott extrapénzt az állami cégeknél, összesen négymilliárd forintot osztottak szét. A csúcstartó a Nemzeti Vagyonkezelő exvezére több mint 33 millió forinttal.
Vágólapra másolva!

A Blikk számításai szerint 3,9 milliárd forint prémiumot és 130 millió forint jutalmat zsebelhetnek be harminc állami cég vezetői. Huszonhét vezérigazgató összesen 380 millió forint értékben kapott extrapénzt 2012-ben, illetve kap az idén a tavalyi munkája alapján - derül ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium listájából.

Néhány nagy cég különösen eredményesen dolgozhatott, mert ott az első számú vezetőnek idén megállapított, illetve kifizetett prémium eléri a 30 millió forintot is. Így Horváth Gergely Domonkosnak, a Magyar Nemzeti Vagyonügynökség decemberben távozó vezetőjének 33,2 millió forint jár, Baji Csabának, a Magyar Villamos Művek és Baranyay Lászlónak, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. első emberének pedig 30,7 millió forint. Bár a Magyar Posta vezetője nem kapott prémiumot, a postánál fizették ki a legtöbb pluszpénzt a vezető munkatársaknak, 888 millió forintot. Bár kirívónak tűnhetnek a kifizetett extrapénzek, valójában nincsen bennük semmi meglepő, mivel ezeket előre lehetett tudni: a prémiumuk szerepel a munkaszerződésben is, és meghatározott eredmények elérése után kapják a vezetők - teszi hozzá a lap.

A lista ennek ellenére a kormányon belül is kiverte a biztosítékot, a Blikk információi szerint a szerdai kormányülésen is szóba került a téma. Jelenleg a béren kívüli juttatásokon felül a prémiumok és jutalmak kifizetésének leállítása megtörtént. A kormányzati szándék egyértelműen az, hogy az állami tulajdonú vállalatok vezetői esetében ne történjen a közmegítélés szerint aránytalanul magas prémium vagy jutalom kifizetése - tájékoztatta a Blikket a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. - Ennek érdekében a kormány felülvizsgálja a béren felüli juttatások közül a prémium és jutalom eddigi rendszerét - tették hozzá.

Pár hete Orbán Viktor miniszterelnök felszólította a kormánypárti önkormányzati vezetőket, hogy fizessék vissza vagy fordítsák jótékony célokra a felvett jutalmakat. A lap nem talált olyan fideszes önkormányzati vezetőt, aki dacolt volna Orbán Viktor határozott kérésével.