Felelősségre vonják az önbíráskodó parlamenti őrt

Vágólapra másolva!
Szolgálati szabályzat megsértése miatt indult fegyelmi eljárás az ellen az országgyűlési őr ellen, aki elöljárói tudta nélkül akarta letiltani szerdán Kossuth téri akciójukról a Milla aktivistáit. Az önbíráskodás miatt a Milla bejelentésére indult belső vizsgálat a szervezetnél.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlési Őrség parancsnoka belső vizsgálatot rendelt el, és az őrség egyik tagjának fegyelmi felelősségre vonását kezdeményezte, amiért a testülethez méltatlan stílusban szólította fel a Milla aktivistáit szerdai akciójuk befejezésére - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport szerdán egy molinót helyezett el a Parlament előtt, miután hétfőn, az éhségmenettel érkezőket a Civil Összefogás Fórum engedély nélkül kirakott, "Köszöntjük a szoci hataloméhség menetét!" feliratú transzparense fogadta.

Az országgyűlési sajtóiroda azt közölte, hogy az Országgyűlési Őrség egyik, civil ruhás tagja - elöljárói tudta nélkül - a testülethez méltatlan stílusban szólította fel akciójuk befejezésére a Milla aktivistáit. Az őr a közterület-használati engedély felmutatására kérte a demonstrálókat, felszólította őket személyazonosságuk igazolására, valamint a molinó eltávolítására, ám mindezt az Országgyűlési Őrség által ellenőrzött biztonsági területen kívül, felhatalmazás nélkül, szakszerűtlenül tette. Ezért a parancsnok belső vizsgálatot és a szolgálati szabályzat megsértése miatt az őrség tagjának fegyelmi felelősségre vonását kezdeményezte - tudatta a sajtóiroda.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az Országgyűlés Hivatala és az Országgyűlési Őrség egyenruhás állománya nem lépett fel a szabálysértőkkel szemben, és nem távolította el a transzparenseket, azokat végül - több óra elteltével - a szervezők szedték le.

Egyúttal közölték, hogy az Országgyűlés Hivatala mind a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványt (CÖKA), mind az Egymillióan a magyar sajtószabadságért mozgalmat bírság megfizetésére szólította fel, amiért hétfőn, illetve szerdán engedély nélkül helyezték ki transzparensüket a Kossuth téren. A CÖKA időközben befizette a bírságot.