Leváltják L. Simon Lászlót

Vágólapra másolva!
A kultúráért felelős államtitkár utódja Halász János, az eddigi politikai államtitkár lesz. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere azt mondta, az L. Simon László és közte mutatkozó véleménykülönbség vezetett a leváltásához. Az új politikai államtitkár Doncsev András eddigi sajtófőnök lesz, aki korábban Orbán Viktor beszédírója és balatonfüredi alpolgármester is volt.
Vágólapra másolva!

Távozik posztjáról L. Simon László kultúráért felelős államtitkár, utóda Halász János lesz - jelentette be Lovasberényben Balog Zoltán miniszter. A sajtó a héten tényként kezelte, hogy a miniszter meneszti a posztjáról, L. Simon azonban egy szerdai beszélgetésen még azt mondta, nem hallott a menesztéséről.

Az Emmi átalakításáról tartott tájékoztatón a miniszter elmondta, hogy az együttműködés terén L. Simon László és közte mutatkozó véleménykülönbség vezetett a kulturális államtitkár leváltásához. A miniszter azonban hangsúlyozta, hogy nagyra értékeli L. Simon László személyét és munkáját, ezért is javasolta őt az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának élére. L. Simon László közölte, továbbra is ellátja a Nemzeti Kulturális Alap alelnöki tisztségét.

Az [origo] forrásai korábban azzal indokolták az államtitkár eltávolítását a posztjáról, hogy nem állt ki harcosan a kormánynak a Magyar Művészeti Akadémiát (MMA) és vezetőjét, Fekete Györgyöt helyzetbe hozó kultúrpolitikája mellett, sőt azt több alkalommal is bírálta.

A távozó államtitkár péntek délután a blogján megjelent írásában cáfolta, hogy nem tudott azonosulni a kormányzat kultúrpolitikájával. "Ez természetesen nem igaz, hiszen kulturális államtitkárként javarészt magam határoztam meg a kormány kultúrpolitikáját. Hogy jól vagy rosszul, azt nem nekem kell megítélnem" - írta L. Simon, hozzátéve, hogy akik azt várják tőle, hogy kommentálja a miniszter döntését, azoknak csalódniuk kell.

"Ahogy egy államtitkárnak képesnek kell lennie fontos szakmai és személyi döntések meghozatalára, úgy egy miniszternek is elvitathatatlan joga, hogy eldöntse, kivel kíván államtitkárként együtt dolgozni. S ha már Balog Zoltán úgy döntött, hogy a köztünk meglevő habitusbeli különbségek miatt levált, és Halász Jánosra bízza a terület irányítását, ezt nekem méltósággal kell elfogadnom" - írja a blogon.

Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Halász János helyett Doncsev András eddigi sajtófőnök lesz, aki korábban Orbán Viktor beszédírója és balatonfüredi alpolgármester is volt. Kovács Zoltán eddigi kormányzati kommunikációs államtitkár pedig korábbi információinknak megfelelően felzárkóztatási ügyekért felelős államtitkár lesz.