Vezetőket választott a Párbeszéd Magyarországért

Vágólapra másolva!
Jávor Benedek és Szabó Tímea társelnökként vezeti az LMP-ből kiszakadt politikai szervezetet, a Párbeszéd Magyarországért pártot. A PM egy négytagú elnökséget is választott, közpolitikai alapcsomagot fogadtak el, és tárgyalásokat kezdenek Bajnaiékkal.
Vágólapra másolva!

Jávor Benedeket és Szabó Tímeát választotta társelnökké a Párbeszéd Magyarországért (PM) vasárnap Budapesten. A PM első kongresszusának szünetében tartott sajtótájékoztatón a társelnökök elmondták, hogy munkájukat négytagú elnökség segíti. Az elnökség tagjai: Scheiring Gábor, Bakó Krisztina, Karácsony Gergely és Tordai Bence.

Szabó Tímea elmondta, hogy az alakuló közgyűlésen elfogadták alapszabályukat, egy 13 + 1 pontos közpolitikai alapcsomagot, valamint alapító nyilatkozatukat is. Jávor Benedek pedig arról beszélt, hogy Magyarországnak szüksége van egy új politikai erőre. Hangsúlyozta, hogy alig több mint egy év múlva választások lesznek Magyarországon, és a PM szerint elengedhetetlen, hogy a választás kormányváltással járjon együtt.

A PM alapítói úgy gondolják, fel tudnak vázolni egy olyan jövőképet, amely 2014 után mind a ma élők, mind a jövő nemzedékek számára biztosítja az emberhez méltó életfeltételeket - mondta Jávor Benedek, aki hozzátette, meggyőződésük szerint képesek egy olyan stratégiát megvalósítani, amely elvezetheti az országot a kormányváltáshoz, de ez csak együttműködéssel lehetséges. A Párbeszéd Magyarországért kész együttműködni olyan demokratikus politikai erőkkel, amelyekkel egyetértenek az alapvető célkitűzésekben, és elkötelezettek a kormányváltásban - mondta Jávor.

A kongresszuson vasárnap elfogadott alapszabályt benyújtják a bíróságnak, és remélik, hogy ott minél hamarabb bejegyzik az új pártot. Azt is közölte, hogy hétfőtől kampányba kezdenek, amelynek során egyfelől részleteiben kidolgozzák választási programjukat, másfelől kiépítenek egy országos hálózatot. A frissen megválasztott társelnök elmondta, hisznek abban, hogy 2014 után pártjuk önálló frakcióval jelen lesz a parlamentben. A sajtótájékoztató közben a két társelnök, illetve a PM helyszínen lévő alapító tagjai is aláírták az úgynevezett alapítók falát.

Ez után - kérdésre válaszolva - Szabó Tímea azt mondta, a vasárnapi közgyűlés ellenszavazat nélkül, egy tartózkodással felhatalmazást adott az elnökségnek arra, hogy a közeljövőben tárgyalásokat kezdjenek az Együtt 2014 választói mozgalommal. Jávor Benedek hozzátette, ezután kezdik meg az egyeztetéseket arról, milyen formában, milyen körülmények között tudnának együttműködni a kormányváltás érdekében.

Szabó Tímea hangsúlyozta, a PM azt viszont nem tervezi, hogy csatlakozzon az Együtt 2014-hez, ugyanis önálló politizálással akarják sikerre vinni célkitűzéseiket. Azt viszont elengedhetetlennek tartják, hogy más, számukra vállalható demokratikus erőkkel valamiféle megállapodást kössenek a kormány leváltása érdekében. Jávor Benedek egy másik kérdésre azt felelte, hibásnak tartja a Tarlós István vezette fővárosi önkormányzat azon jogértelmezését, amely alapján nem biztosítják, hogy a Párbeszéd Magyarországért frakcióként működjön a Városházán. Az ő véleményük szerint a PM jogosult a háromfős fővárosi frakcióra - közölte.

Az LMP tavaly novemberi kongresszusa olyan határozatot fogadott el, amely kizárta a Lehet Más a Politika csatlakozását az Együtt 2014 választói mozgalomhoz, de felhatalmazást adott arra, hogy a párt képviselői megkezdjék a tárgyalást az együttműködés más formáiról. A határozat elfogadása után lemondott posztjáról Jávor Benedek parlamenti frakcióvezető, valamint két helyettese, Karácsony Gergely és Szabó Tímea, majd öt parlamenti és három fővárosi képviselőtársukkal együtt megalapították a Párbeszéd Magyarországért Platformot. Az LMP ez év január végi kongresszusa nem változtatott a korábban elfogadott stratégián.