Öngyilkosságra buzdító férfit fogtak a rendőrök

2050-re víz alá kerülhet a Szilicium-völgy, Facebook hq, Menlo Park
Vágólapra másolva!
Elfogtak egy az interneten öngyilkosságra buzdító férfit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai, akik ezzel - közlésük szerint - legalább hat fiatal életét mentették meg. A rendőrség még vizsgálja, hogy a férfinak lehet-e köze korábbi öngyilkosságokhoz.
Vágólapra másolva!

Szokolai Zoltán alezredes, a BRFK életvédelmi osztályának vezetője hétfői, "megelőzési céllal" tartott sajtótájékoztatóján elmondta: február 13-án este kaptak a mentők bejelentést arról, hogy a XIX. kerületben két huszonéves nő "öngyilkosságot fog elkövetni". A helyszínre érkező mentők a két fiatalt súlyos állapotban szállították kórházba.

Az alezredes az öngyilkosság módszeréről és körülményeiről nem kívánt részleteket elárulni, ám a megmentett nők kihallgatásából idézve azt közölte, a fiatalok internetes közösségi oldalakon ismerkedtek meg a huszonéves férfival, aki nem akart ugyan öngyilkos lenni, ám arra buzdította, majd 13-án a távolból "irányította" is őket.

A rendőröknek 15-én sikerült azonosítaniuk a férfit, akit vidéki otthonában fogtak el. Kihallgatása során felmerült, hogy további, korábban a férfival kapcsolatba került 6-8 fiatal a közeljövőben ugyancsak öngyilkosságot fog elkövetni, ezért még aznap éjszaka azonnali intézkedésként megkeresték a világhálón beazonosított embereket, illetve azok szüleit.

A BRFK osztályvezetője közölte, a gyanúsított az interneten "legyünk végre boldogok" mottóval ajánlott fájdalommentes módszert öngyilkosságok elkövetéséhez, és a Facebookon még azt is közzétette, hogy egy tömeges bűncselekményhez is embereket gyűjt.

A férfi vallomása szerint azzal buzdította a fiatalokat öngyilkosságra, hogy a szüleiket ezzel megbüntethetik, valamint azzal, hogy így pár percre sajtóhírré válhatnak. A férfi vallomásából kiderült az is, hogy ő nem érezte jól magát családi környezetében; nem figyeltek rá, illetve bántalmazták, ezért is próbált meg kapcsolatokat kialakítani az interneten.

Szokolai Zoltán az esettel kapcsolatban kitért arra is, hogy korábban történt több hasonló öngyilkosság, ezért most azt is vizsgálják, azok kapcsolatba hozhatók-e a gyanúsítottal. Közölte, a február 17-én a bíróság által előzetes letartóztatásba helyezett férfit öngyilkosságban való közreműködéssel gyanúsítják, amelynek a büntetési tétele 5 év szabadságvesztés is lehet.

Bácskai Tünde őrnagy, a BRFK bűnmegelőzési osztályának munkatársa a történtekkel kapcsolatban a szülők és a pedagógusok felelősségére hívta fel a figyelmet, és arra: a fiatalok közül sokan - okostelefonjukon keresztül - gyakorlatilag a nap 24 órájában jelen vannak az interneten, ám nincsenek felkészítve arra, hogy a világhálón elért különböző információkat, tartalmakat, illetve azok hatásait feldolgozzák.