Ipsos: Az LMP szintjére estek vissza Bajnaiék

2013.02.18. 11:31

Az Ipsos felmérése szerint három hónap után az Együtt 2014 támogatottsága az LMP szintjére esett vissza. A teljes népességen belül mindét pártot a szavazók három százaléka támogatja, míg a biztos pártválasztók között 6 százalék ez az arány.

A kampányelemek hatásának tulajdonítja az Ipsos, hogy legfrissebb felmérése szerint az elmúlt hetekben számos változás történt a pártok támogatottságában. A Fidesz 18, az MSZP 13 százalékos az összes választópolgár körében, erősödött a Jobbik, és bővült a párt nélküliek csoportja - állapították meg.

A cég február első felében, 1500 - az ország felnőtt lakosságát reprezentáló - ember körében végzett közvélemény-kutatásának eredményei azt mutatják, hogy negyedévi stagnálás után az MSZP-nek 3, a Fidesznek 1 százalékponttal csökkent a támogatottsága, így az összes választópolgár körében a kormánypárt 18 százalékon áll, az ellenzéki erőnek pedig 13 százalékos a tábora. Tartós visszaesése után javított a Jobbik, 6-ról 8 százalékra bővítve támogatói körét. A szervezeti változások nem érintették az LMP táborát, ahogy legutóbb, most is 3 százalékot szerzett a párt. A Demokratikus Koalíció (DK) továbbra is 1 százalékot ér el a választókorú népességen belül. Növekedett a pártoktól távolságot tartók csoportja a múlt havi 52-ről 55 százalékra - állapította meg az MTI-hez hétfőn eljuttatott elemzésében az Ipsos.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz 43 százalékos, az MSZP-t 28, a Jobbikot 16, az LMP-t 6 százalék támogatja, a DK 2 százalékot kapna.

Ha az Együtt 2014 választói mozgalmat is a pártlistára helyezzük, akkor az első, decemberi méréshez képest csökkenést tapasztalunk: a teljes népességen belül 6-ról 3 százalékra, míg a biztos pártválasztók csoportján belül 10-ről 6 százalékra módosult a támogatottságuk - olvasható az összegzésben.

A diplomások bíznak Bajnaiékban

A cég szerint háromhavi folyamatos mérés után már statisztikailag is érvényes módon leírható az Együtt 2014 választói mozgalom táborának összetétele. Az elmúlt negyedévben a népesség egészén belüli átlagos támogatottságuk 4 százalékos volt. Ennél sokkal jobban állnak a fővárosban, ahol 9 százalékos az új formáció szavazóinak aránya, ami itt a harmadik helyre elég a Fidesz és az MSZP mögött. Az Együtt 2014 a vidéki városokban 4, a falvakban 3 százalékot vonz magához. Táborában életkori sajátosságok nem figyelhetők meg, iskolai végzettség szerintiek annál inkább: a képzettség emelkedésével a politikai mozgalom hívei egyre többen lesznek. A támogatottság mértéke az alapfokú végzettségűek 1 százalékától a diplomások 7 százalékáig terjed - közölte az Ipsos.

KAPCSOLÓDÓ CIKK