Mégsem módosíthatnák a körzethatárokat a 2014-es választás előtt egy fideszes javaslat szerint.

Ne lehessen változtatni a választókerületek területi beosztásán 2013. június 30. és a 2014-es országgyűlési választás napja közötti időszakban - kezdeményezte a fideszes Vas Imre kapcsolódó módosító indítványban hétfőn.

Az eredeti - az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvényt módosító - előterjesztést Vejkey Imre KDNP-s képviselő jegyzi, aki a múlt heti parlamenti vitában az Alkotmánybíróság döntésére hivatkozva adott volna lehetőséget arra, hogy a 2014-es parlamenti választás előtt korrigálhatók legyenek az egyéni választókerületek határai. Az ellenzék választási manipulációt sejtett a javaslat mögött.

Az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén a testület kormánypárti többsége nem támogatta a javaslathoz benyújtott MSZP-s, illetve jobbikos módosító indítványokat, amelyek megakadályozták volna a választókerületi határok módosítását, ugyanakkor Vejkey Imre jelezte, hogy kapcsolódó módosító indítványban rendezik a kérdést.

A fideszes Vas Imre kapcsolódó módosító javaslata a jogbiztonság elvének maradéktalan érvényesülésére hivatkozva azt kezdeményezi, hogy 2013. június 30. és a 2014-es országgyűlési szavazás napja között ne módosíthassák az egyéni választókerületek területi beosztását.