Égett bugyi a szemetesben - folytatódott a Bándy-gyilkosság tárgyalása

Bándy Kata gyilkosának pere a Pécsi Törvényszéken, P. László, 2. nap
Vágólapra másolva!
Többször önellentmondásba keveredett a Bándy Kata rendőrpszichológus meggyilkolásával vádolt P. László az ügy keddi tárgyalásán. A Pécsi Törvényszéken tanúkat hallgattak meg, akik több gyanús jelre is felfigyeltek a gyilkosság előtt. Egyikük látta, hogy a lánynak fel volt borzolva a haja, amikor elment az utcán a vádlottal, és úgy tűnt neki, mintha fogságban lett volna. Egy másik tanú sikoltozást hallott.
Vágólapra másolva!

Hétfőn reggel kilenckor kezdte tárgyalni a Pécsi Törvényszék Bándy Kata meggyilkolásának ügyét. A huszonöt éves pécsi lányt a vád szerint P. László fojtotta meg aljas indokból. Három tárgyalási napot tűztek ki. A bíróság 53 főt idézett meg, tanúkat, szakértőket is kihallgatnak, ítélet még nem lesz a héten. A tárgyaláson ma is rengetegen voltak és vannak, főleg fiatalok érdeklődnek, a legtöbben jogászhallgatók.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
P. László érkezik a tárgyalóterembe a keddi tárgyalási napon. További képekért kattintson a fotóra!

A keddi tárgyalás előtt, amikor P. Lászlót bevezették a terembe, a hétfőihez hasonlóan beszóltak neki az utcán. Hétfőn azt kiabálta valaki, hogy fejbe kellene lőni, ezúttal csak morgott egy férfi.

Bándy tequilázott

Első körben öt tanút hallgatott meg a bíróság, olyan fiatalokat kérdeztek, akik ott voltak azon a júliusi estén tartott bulin, amely után az áldozat hazafelé menet találkozott P. Lászlóval. A tanúk mind jókedvűnek írták le a lányt, aki csak az este elején ivott, és akkor sem sokat. Az egyik szerint sört fogyasztott, és tequilát. A bulin - amelyet az egyik barátnője születésnapján tartottak - például sportról beszélgettek. Amikor Bándy Kata elvált a társaságtól, nem volt ittas.

Bándy egyik gimnáziumi barátnője, aki szintén ott volt a bulin, azt mondta, hogy a hollandiai utazásról beszélgettek, ahonnan a lány pár nappal azelőtt ért haza. A tanú szerint az áldozat a magánéletének részleteit nem szokta megosztani másokkal, megválogatta a barátait, kissé zárkózott volt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson a fotóra!

Égett bugyi a szemetesben

A következő tanú a vádlottat és a sértettet sem ismerte, azért idézték be, mert ő találta meg az áldozat alsóneműjét. A férfi napokkal a holttest megtalálása után ment a helyszínre, mert érdekelte az ügy. Többször is körbenézett, bóklászott. Feltételezte, hogy nemi erőszak is történhetett, viszont a helyet, ahol a rendőrök megtalálták Bándy holttestét, nem tartotta erre alkalmasnak.

A lány lakása és a holttest helye között viszont volt egy játszótér. A tanú ott is körülnézett, és egy kukában talált egy nagyon rossz állapotban lévő bugyit, amelyet cigarettával égettek ki, az újságban pedig azt olvasta, hogy a holttesten csikk által okozott sérülések is voltak. Azonnal hívta a rendőröket.

A bíró a tanúvallomás után megkérdezte P.-t, hogy van-e kérdése, de nem volt. Erre a bíró csodálkozva visszakérdezett, hogy "észrevétel?", mire P. felállt, és elmondta, hogy az erőszak nem a játszótéren történt, hanem ott, ahol a holttestet megtalálták. A bíró kételkedett, megkérdezte, hogy akkor hogyan került oda a bugyi, mire P. azt mondta, korábban maradhatott ott (P. korábban azt vallotta, hogy a gyilkosság előtt találkozott Bándyval a játszótéren, sőt szexuális kapcsolatot létesített vele ott egyszer). Arra nem tudott válaszolni, hogyan került a bugyi a szemetesbe.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson!

Nem kiabált segítségért

A következő tanú a helyszínhez közeli utcában tartózkodott a gyilkosság idején, a lánya utcafronti lakásában. A teraszon ült, mivel jó idő volt, és hallotta, hogy a kutyák ingerülten ugatnak. Ekkor látta meg a vádlottat és az áldozatot. Nem tudta biztosan megmondani, hogy P. Lászlót látta, de valószínűnek tartotta, majd fényképről felismerte Bándy Katát is.

A tanú szerint a pár az utcán sétált. P. László átkarolta Bándyt, "a lány valamifajta fogásban volt", a haja fel volt borzolva. A tanú szerint a lány olyan mozdulatot is tett, amellyel mintha a férfi karját akarta volna levenni magáról. A tanú hangokat is hallott, de érthető szavakat nem, csak férfihangokat. Szerelmespárnak hitte őket, akik veszekednek. Úgy látta, hogy Bándy kicsit meg is botlott, P.-t pedig agresszívnak találta. Ennek ellenére nem gondolta, hogy fogva tartja, és a lány sem kiáltott segítségért.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson!

P. László a bíró kérdésére elismerte, ők voltak azok, szerinte Bándy tényleg megbotlott, és térdre esett, később fájt is a térde, P. azonban utánakapott, és próbálta megtartani, felállítani. A tanú nem látott ilyet, szerinte a lány nem is esett el teljesen. Ha elesett volna, kiesik a tanú látószögéből, mert csak derékig látta őket, de ilyen szerinte nem történt, végig látta őket, folyamatosan haladtak. Ezzel meghazudtolta P.-t, aki már sokadszorra keveredett ellentmondásba.

A bíróság még egy férfit meghallgatott, aki azt kérte, hogy P. ne legyen jelen, amikor vallomást tesz, ezért a vádlottat kivezették a teremből. A tanú a gyilkosság estéjén látott egy nőt az utcán, aki valószínűleg Bándy Kata volt. Nem tudott éjjel aludni, ezért South Parkot nézett a tévében, majd az ablakon keresztül felfigyelt egy nőre, aki sietős léptekkel halad a járdán, a belváros irányából a Zsolnay-mauzóleum felé (a mauzóleum melletti bokros részen találták meg a holttestet).

Nem sokkal az után, hogy a lány kiért a látószögéből, sikoltást halott, majd egy kiáltást: "Ne, ne csináljátok". Majd egy fekete Audit vett észre, amely kifordul az utcából, ahová a lány befordult. A következő tanú is a környéken lakik, személyesen nem, de látásból ismerte Bándyt. Ő semmilyen sikolyt nem hallott. Egy másik, az utcában élő tanú azt mondta, semmi különöset nem látott, pedig volt, amikor kimentek, mert éppen házibulit tartottak. Csocsóztak, közben kiabáltak is.

Rosszulesett kimondani a nevét

P. László eladta Bándy Kata telefonját. Az egyik beidézett tanú legalábbis azt vallotta, hogy P. László egy kicsi, rózsaszín telefont adott el neki. Bándy mobilja is ilyen volt. A nő rövid gondolkodás után nevezte csak meg P. Lászlót, mint akitől a telefont vette. A bíró megkérdezte, miért."Rosszulesett kimondani a nevét" - válaszolta a nő. Erre a bíró annyit mondott, hogy akkor nevezze csak vádlottnak. A telefont a nőtől a rendőrség foglalta le, úgy, hogy azt nem is használta, SIM-kártya ugyanis nem volt benne, P. pedig nem mondta neki, honnan van a telefon.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Korábban egy másik, Magtár utcában lakó tanút is meghallgatott a bíróság, ő azt mondta, hogy P. László egy Nike cipőt adott neki, de azt később nem használta, mert nem volt jó a lábára. A rendőrség a cipőt is lefoglalta, P. valószínűleg azt viselte a gyilkosság idején.

Ha iszik, megbolondul

A bíróság P. László barátnőjét is beidézte tanúnak, aki a gyilkosság idején együtt volt vele. A nő azt mondta, hogy semmi különöset nem vett észre P.-n a gyilkosság utáni reggelen, pedig még fel is kelt arra, amikor P. hajnalban hazajött. Nála volt viszont egy rózsaszín mobil, amelyre csak azt mondta, hogy vette az éjszaka folyamán. Azt később vette észre, hogy P. hátán horzsolások vannak, amikor ezt szóvá tette, P. csak annyit mondott, hogy nekiment valaminek.

P. a bíró kérdésére azt mondta, hogy csak a kezén volt egy kisebb sérülés, amelyet azon az éjszakán szerzett, a hátán lévő hosszúkás sebeket pedig napokkal korábban, vasazás közben szerezte. Más miatt is magyarázkodnia kellett. A barátnője ugyanis azt vallotta, hogy a gyilkosság másnapjának reggelén nem látszódott rajta másnaposság, és semmi sem utalt arra, hogy alkoholt ivott volna, annak ellenére, hogy csak pár órát aludt. Pedig P. korábban azt mondta, hogy két litert bort is megivott éjszaka.

P. ezt azzal magyarázta, hogy valójában nem ivott meg két teljes liter bort, ugyanis boros kólát kevert, így ténylegesen csak alig több mint egy liter bort fogyasztott, ezért nem látszott reggel másnaposnak.

A nő szerint P. normális volt, és mindig nyugodtan viselkedett vele, a szexben sem volt agresszív vagy erőszakos. Azt azonban tudta róla, mert P. elmondta neki, hogy "ha iszik, megbolondul, kötekedik". Emiatt nem is szokott inni, a nő szerint az ismeretségük alatt nem is látta italozni.

Nagy buli volt az utcában

"Ugyanúgy beszéltünk, ugyanúgy viselkedett, mint az azelőtti héten" - emlékezett vissza a gyilkosság utáni napra egy másik, a Magtár utcában élő férfi. P. annyit kérdezett tőle akkor, hogy tudna-e segíteni neki eladni egy mobiltelefont. Segített neki, de nem kérdezte P.-t, honnan van a telefon. A gyilkosság estéjén amúgy nagy buli volt a Magtár utcában, egy ott lakó születésnapját ünnepelték. Sátrakat vertek fel, hangfalakat állítottak. P. is lement a bulira, de a tanú szerint nem maradt sokáig, másnap reggelig nem is látták.

A bíró a tárgyalás során egyszer emelte fel igazán a hangját, amikor már a sokadik tanú sem tudta behatárolni, hogy P., az élettársa és az unokatestvére mikor érkezett meg Pécsre. Erről a bíróság több tanút is faggatott már, voltak, akik ellentmondásba keveredtek korábbi rendőrségi vallomásukkal, mások nem tudtak visszaemlékezni.

Szerdán szakértők és tanúk meghallgatásával folytatódik a tárgyalás, az eljárást azonban csak később zárhatják le, a bíróság ugyanis 14 év alatti gyerekeket is meg fog hallgatni, akik megtalálták a bozótosban Bándy Kata holttestét. Őket viszont nem tudják beidézni, így a bírónak kell kimennie hozzájuk.

A Pécsen rendőrpszichológusként dolgozó Bándy Kata 2012. július 8-án éjjel tűnt el, amikor egy buliból tartott hazafelé. A lány mozgását egy darabig nyomon tudták követni a térfigyelő kamerák felvételei alapján, a lakására azonban már nem érkezett meg.

A hétfői tárgyaláson (erről itt olvashat részletesen) P. vallomásait idézték fel, amelyekben számos ellentmondás volt. Az biztosnak tűnik, hogy a lányt a táskája szíjával fojtotta meg a vádlott. P. kábítószer befolyása alatt állt, és azt is állította, azért mert közeledni Bándyhoz, mert korábban is találkozgattak. A bíró kérdései alapján azonban úgy tűnik, hogy ez nem igaz, a megjelölt időpontokban ugyanis a pszichológus nem volt Magyarországon. Ellentmondásos volt P.-nek az az állítása is, hogy valamilyen intim kapcsolat Bándy beleegyezésével jött létre kettejük között. Bándy konzervatív típus volt ismerősei szerint, nem igazán volt közeli kapcsolata senkivel a legjobb barátain kívül, és nem sokkal korábban esett át egy szakításon is, ami nagyon megviselte.