Nem bővítenék tovább az ócsai lakóparkot

Vágólapra másolva!
Csak a most épülő nyolcvan otthon készül el az ócsai szociális lakóparkban, a kormány ezután nem tervezi, hogy újabb házakat húz fel - mondta több alvállalkozó a Blikknek. A kormány eredetileg egy 500 házból álló lakóparkot épített volna a bedőlt devizahitelesek megsegítésére. A Belügyminisztérium azt mondta, ahogy az első ütemhez, úgy a folytatáshoz is kormánydöntés kell majd.
Vágólapra másolva!

"Az építkezést szervező belügyesek azt mondták nekünk, hogy ne is reménykedjünk újabb megbízásban" - mondta a Blikknek az ócsai építkezésen dolgozó egyik alvállalkozó. Az alvállalkozó szerint egy-két héten belül végeznek a munkával, a házak március végére kulcsra készen állnak, ezért érdeklődtek a további munkáról. A lap szerint a szakemberek azt mondták az alvállalkozóknak, "felejtsük el az újabb pályázatot és megbízást, az építkezés már nem folytatódik".

A bővítés esetleges leállításának több oka is lehet. Mint arról kedden beszámoltunk, az ócsai szociális lakópark házainak a fele üresen maradhat, mert az 588 pályázóból sokan nem felelnek meg a feltételeknek. Így legfeljebb a most épülő nyolcvan ház felét tudja átadni a kormány a pályázóknak. Eredetileg 500 ház építését tervezte a kormány Ócsán, hogy így segítsen a bedőlt devizahiteleseknek.

Szintén a beruházás folytatása ellen szólhat az épülő házak ára is. A nyolcvan ház majdnem 2,4 milliárd forintból készül el, vagyis az átlagár közel 30 millió forint, tehát az infrastruktúrát leszámítva egy 50 négyzetméteres ház építési költsége 10 millió forint. A Blikk azt írja, hogy a Duna House ingatlanközvetítő nyilvántartása szerint egy ekkora lakást Pest kevésbé drága részein és a megyeszékhelyeken már 5-8 millióból meg lehet venni.

A Belügyminisztérium a lapnak azt írta: "ahogy az első ütem építésére, úgy a folytatásra is a kormány döntése szükséges. A kabinet elemző jelentést kért a megépült lakóházakba beköltöző családok beilleszkedéséről és előterjesztést a házépítések folytathatóságáról".