A Párbeszéd Magyarországért mozgalomhoz tartozó - egykor LMP-s - képviselők országgyűlési képviselői csoportot hoznak létre a parlamentben - közölte a párttá alakulásra készülődő csoport.

A hatékony országgyűlési munkavégzés érdekében a Párbeszéd Magyarországért (PM) országgyűlési képviselői csoportot hozott létre, amelynek vezetője Karácsony Gergely, helyettese Szabó Rebeka - közölte a párt. A házszabály szerint ugyanis a képviselők - a képviselői tevékenységgel összefüggő célra - csoportokat hozhatnak létre, amelyek bár nem minősülnek képviselőcsoportnak, de alkalmasak lehetnek az összehangolt parlamenti tevékenységre.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Karácsony Gergely

A közlemény szerint a PM képviselői csoportja "ebben az új helyzetben is minden erejével képviselni fogja a társadalmi igazságosság, a fenntarthatóság és tiszta közélet értékeit". "És bár már most megmutatkozik, hogy a fideszes többség mindent megtesz annak érdekében, hogy elhallgattassa a számukra "kényelmetlen" kérdéseket is feszegetőket, a PM országgyűlési képviselői csoportja el fog menni a falig, hogy továbbra is hallassa a hangját minden olyan ügyben, ahol hatalmi visszaéléseket, a demokrácia leépítését vagy a szociális válság fokozását észleli" - írják.

A képviselői csoport tagjai Dorosz Dávid, Karácsony Gergely, Jávor Benedek, Szabó Rebeka, Scheiring Gábor, Szabó Tímea, Szilágyi László és Szilágyi Péter lesznek.

Kövér László házelnök február 14-én állapította meg a Lehet Más a Politika (LMP) parlamenti frakciójának megszűnését, miután nyolc képviselő bejelentette kilépését az LMP képviselőcsoportjából. Az LMP a megszűnő frakciója helyett ugyancsak országgyűlési képviselői csoportot hozott létre, amelyet Schiffer András vezet.