Lázár újra nekifut a kampány korlátozásának

Vágólapra másolva!
Csak ingyen lehetne politikai hirdetéseket feladni, a kampányidőszakban pedig csak a közmédiában - ez áll Lázár János módosító javaslatában. Egyszer az Alkotmánybíróság már kimondta, hogy csak a közmédiára korlátozni a politikai reklámokat alkotmánysértő.
Vágólapra másolva!

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János (Fidesz) a parlamenti honlapra felkerült javaslatában azt kezdeményezi, hogy az országgyűlési és az európai parlamenti választást megelőző kampányidőszakban politikai reklámot csak a közmédia tehessen közzé.

Lázár annak ellenére fut neki még egyszer a kampány korlátozásának, hogy az Alkotmánybíróság a választási regisztrációval együtt eltörölte a szabályt, mert a véleménynyilvánítás és a sajtó szabadsága aránytalan korlátozásának tartotta.

A kormányoldal ez után döntött úgy, hogy az előzetes választási regisztrációt nem fogja tartalmazni alaptörvény, a kampánykorlátozások egy részét viszont igen.

A kormánypárti politikus a már benyújtott alkotmánymódosító javaslaton változtatna. Egyrészt minden politikai reklámot ingyenessé tenne, vagyis a média ellenérték nélkül közölné a politikai hirdetéseket. Ezzel gyakorlatilag egy piaci alapon működő médium elesik a reklámtól, hiszen ingyen nem éri meg neki fenntartani a reklámhelyet.

Az országgyűlési és az EP-választások előtti kampányidőszak alatt viszont csak a közmédiában engedélyezné a politikai hirdetéseket a fideszes politikus, előírva, hogy a listát állító pártoknak egyenlő feltételeket kell biztosítani.

A Fidesz-KDNP bő két hete kezdeményezte az alaptörvény módosítását. Az eredeti javaslat szerint a választáson induló szervezetek számára a kampányidőszakban egyenlő feltételek mellett és ingyenesen kell lehetővé tenni a megjelenés lehetőségét a közmédiában, a kereskedelmi médiumokban pedig korlátozhatók a politikai hirdetések.