Áradnak a folyók a Dunántúlon

Vágólapra másolva!
Több településen árvízvédelmi készültséget rendeltek el Nyugat-Magyarországon, van, ahol már a homokzsákokat is bevetették.
Vágólapra másolva!

Több folyó is árad a hóolvadás miatt az országban. A Rába szentgotthárdi szakaszán másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget. A Répcén is árhullám indult el a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint, ezért a Répce menti településeken is védekezésre kell készülni.

Szakonyfaluban két családi házat veszélyeztet az árvíz, Őriszentpéteren pedig a mentőállomást védik homokzsákolással. A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon megkezdte működését a vészhelyzeti központ. Eddig nyolc településen összesen 17 ezer homokzsákot használtak fel. Jákon, Szentpéterfán, Ostffyasszonyfán, Rádóckölkeden, Őriszentpéteren, Csörötneken, Sorokpolányon és Balogunyomban folyik homokzsákos védekezés, és három településre telepítettek nagyteljesítményű szivattyúkat.

Vízátfolyások miatt jelenleg teljes az útzár Csákánydoroszló és Kemestaródfa, Ják és Balogunyom, Körmend és Pinkamindszent között, valamint a 87107-es mellékúton Csákánydoroszló körzetében.

Megemelkedett a folyók, patakok és a csatornák vízszintje Zala megyében is. Liszón, Pethőhenyén és Pórszombaton a vízszint már eléri az árvízvédelmi szempontból kockázatot jelentő értéket. A Zala és Mura folyókba becsatlakozó vízfolyásokon is megnövekedett a vízszint, és a védvonalakon kezdi elönteni az árterületeket, de egyelőre még sehol sem volt szükség lakosságvédelmi intézkedésekre.

A vízszint emelkedése lassítja a víz elfolyását, így helyenként belvizes területek alakultak ki a megyében. A belvíz a mezőgazdasági művelésű, a lakott területektől távol eső területeket érinti, így lakosságvédelmi intézkedésekre emiatt feltehetőleg nem kell számítani.