Habony Árpád leütötte és visszaszerezte

Habony Árpád és Rogán Antal
Vágólapra másolva!
Garázdaságért ítélték el Habony Árpádot, a miniszterelnök főtanácsadóját, aki 2006-ban összetűzésbe keveredett egy házaspárral, amely lelépett az útra a Lexus terepjárója előtt. Az egykori kendóbajnok állítólag annyira feldühödött, hogy leütötte a férfit, és hasba rúgta a nőt. Habony a bíróságon azzal védekezett, hogy a házaspár ki akarta rabolni. Egy hangfelvétel is előkerült. A bírósági ügy részletei a Magyar Narancs csütörtökön megjelent számából derülnek ki.
Vágólapra másolva!

Habony Árpádot, Orbán Viktor miniszterelnök főtanácsadóját garázdaság vétsége miatt marasztalta el és bocsátotta próbára a Fővárosi Bíróság 2011 májusában. A Magyar Narancs által feltárt ügy lényege, hogy Habony még 2006 novemberében a XII. kerületi Szilágyi Erzsébet fasornál összetűzésbe keveredett egy ötvenes éveiben járó házaspárral. Állítólag az történt, hogy a házaspár lelépett a Lexus terepjárón érkező Habony elé.

A gyors tempóban közeledő autós rádudált a gyalogosokra, majd a lehúzott ablakon keresztül rájuk is kiabált: legközelebb nem fékez, hanem elüti őket. A beszólásból először szóváltás, majd fizikai bántalmazás alakult ki a Monda utca kereszteződésénél. A Magyar Narancs birtokába került bírósági iratok szerint Habony annyira felhúzta magát, hogy kiszállt, majd K. Sándor és felesége, P. Erzsébet után ment. Először beletaposott a bevásárlókocsijukba, majd egy ütéssel leütötte a férfit, aki hanyatt esett. Közben a férjét védelmező nő is kapott egy hasba rúgást. Ezt követően Habony visszaült a terepjáróba, és a férfit kikerülve elhajtott a helyszínről.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Habony Árpád Rogán Antal Fidesz-frakcióvezetővel

A sértettek azonnal feljelentést tettek a XII. kerületi rendőrkapitányságon. A beadványhoz csatolták a sérülésekről készült felvételeket, tudatták az illetékes hatósággal a dzsip rendszámát, és részletes személyleírást adtak a tettesről - írja a lap.

A nyomozás viszont először eredménytelenül zárult, aminek a Magyar Narancs információi szerint két oka volt. Egyrészt a nyomozati szakaszban kiderült, hogy az autó egy olyan társaság tulajdonában áll, amely gyakran adja bérbe vagy használatra a kocsikat, valamint a sértettek nem tudták "kétséget kizáróan beazonosítani" a tettest. A házaspár 2007 júliusában panaszt nyújtott be a hatóságoknál, és azzal érveltek, hogy a törvényi előírások alapján az autó bérbeadásáról minden esetben pontos nyilvántartást kell vezetni, így annak nyoma kell hogy legyen az érintett cégnél - írja a Narancs.

Augusztusban a kerületi ügyészség helyt adott a panasznak, és a nyomozás folytatásáról rendelkezett, ami ezúttal eredményes lett, és a XII. kerületi rendőrség vádemelési javaslattal adta át az ügyet az ügyészségnek. Az ügyészség 2008. július 30-án vádat emelt a Budai Központi Kerületi Bíróságon Habony Árpád ellen.

A Narancs a másodfokú végzés másolata alapján azt írta, hogy Habonyt bűnösnek találták garázdaság vétségében, és ezért büntetésként két év próbaidőre bocsátották, ugyanakkor a bíróság megszüntette a rongálással elkövetett tulajdon elleni szabálysértés miatt indult eljárást, amelyet a sértettek az incidens során keletkezett anyagi kárukra hivatkozva indítottak. Nemcsak a megtaposott bevásárlókocsi ment ugyanis tönkre; az esés következtében a sértettek szerint összetört K. Sándor karórája is.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt
Habony Árpád Németh Lászlóné fejlesztési miniszterrel

Ítélet első fokon a Budai Központi Kerületi Bíróságon született az ügyben, 2010. április 9-én. Eszerint Habony bűnös garázdaság vétségében, és két év próbaidőre bocsátják. Ugyanitt a bíróság megszüntette a rongálással elkövetett tulajdon elleni szabálysértés miatt indult eljárást. Az ítélet nem lett jogerős, mert az ügyész súlyosbítás, illetve pénzbírság kiszabása érdekében fellebbezett, Habony és védője pedig felmentésért. A Fővárosi Bíróság végül egyik indítványnak sem adott helyt.

Habonyék arra alapozták a védekezésüket, hogy azért került sor tettlegességre, mert a vádlott valójában egy trükkös lopás áldozata volt, illetve lett volna. Ez a stratégia azonban visszafelé sült el a Magyar Narancs szerint, a védelem ugyanis - egyebek mellett - egy hangfelvételre hivatkozott, amelyen a tetthelyről távozó Habony a gépkocsi biztonságát szavatolni hivatott diszpécserszolgálat egyik munkatársával beszél telefonon. Ez a felvétel azonban az erőszak megtörténtét támasztotta alá. A lopási kísérlet tényét nem sikerült általa bebizonyítani. A bíróság ugyanis a felvétel értékelésével együtt is tényként állapította meg, hogy "a konfliktus épp a vádlott közlekedési magatartása miatt alakult ki, ezt követte a szóváltás, a verbális sértegetés és kioktatás, a vádlott érthetetlen okból állt meg, és ment a sértettek után" - írja a lap.

A Magyar Narancs szerint a becsatolt hangfelvételen "egyértelműen a »leütöttem«, »visszaszereztem« szóhasználat szerepel, a vádlott maga nyilatkozott úgy, hogy az egyik sértettet leütötte". A Fővárosi Főügyészség az ügyész súlyosbítást célzó fellebbezését fenntartotta, és indítványozta, hogy a másodfokú bíróság mondja ki a vádlottat bűnösnek kétrendbeli könnyű testi sértés vétségében is. A bíróság ugyanakkor azt állapította meg, hogy "a könnyű testi sértés bűncselekményében Habony Árpád vádlott bűnössége nem volt megállapítható, egyrészt azért, mert erre vonatkozó magánindítvány nem állt rendelkezésre a sértettek részéről, másrészt az ügyészség nem vette át a vád szerepét" - írja a lap.

A másodfokú ítélet a kerületi bíróság bizonyítékértékelő tevékenységét teljesnek és törvényesnek, az első fokon kiszabott büntetést pedig arányosnak találta, annak határozatát helybenhagyta, és a vádlottat jogerősen két év próbára bocsátotta, ami mostanában fog lejárni.

Habony Árpád ügyvédje a Magyar Narancs cikkére reagálva szerdán azt közölte, hogy a bíróság végül sem a testi sértést, sem a bántalmazást nem állapította meg, és az ítéletében a garázdaság vétségében sem büntetést, hanem csak intézkedést alkalmazott. Az ügyvéd azt is írja, hogy Habony bírósági perével párhuzamosan zajlott egy másik eljárás is a Fővárosi Bíróságon, amelyben az érintett házaspár alperesként szerepelt, mert egy másik autóssal is összetűzésbe keveredtek, és ott ők bántalmazták az autó vezetőjét, egy fiatal nőt.

Habony Árpád Orbán Viktor egyik legközelebbi bizalmasának számít, háttéremberként meghatározó szerepe van a Fidesz kommunikációs stratégiájának kialakításában, és informálisan nagy befolyása van a Századvég-csoportra is. A kormányközelinek tartott Nézőpont Intézet elődjét, az Europtimust Győri Tiborral közösen jegyezték 2005-től, a 2006-os átalakuláskor azonban megszüntette a jogviszonyát a céggel. Habony Árpádról bővebben itt olvashat, ez a cikk pedig a Századvég jelentőségét és befolyását tárja fel.