Éljenek a romák, éljenek a magyarok!

A Hajdú-Bihar megyei Konyáron tartott demonstrációt és fáklyás felvonulást szombat este a Jobbik. "Ria, ria, Hungária!" - skandálták a résztvevők ötven helyi roma éljenzésére válaszul.

Nem félelmet kelteni jöttünk, hanem kiállni egy helyi tanár és a kiszolgáltatott pedagógusok mellett - mondta a Jobbik szombati, Konyáron tartott demonstrációján Kulcsár Gergely országgyűlési képviselő, a párt hajdú-bihari elnöke.

A jobbikos politikus egy konyári tanárra utalt, akit a roma gyerekekre tett megjegyzései miatt távolítottak el az állásából. Kulcsár Gergely kijelentette, a felvonulás célja jelezni, hogy "kiállnak a tisztességes konyáriak mellett, akik nap mint nap ki vannak téve a cigánybűnözésnek".

A helyi művelődési központ előtt egybegyűlt 300 demonstráló közül többen a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, illetve a Magyar Őrsereg egyenruháját viselték. Néhányan jobbikos ás árpádsávos zászlókat lengettek.

Az MTI tudósítója nagyon erős rendőri készültséget látott a településen. A bevezető utakon minden autót igazoltattak a rendőrök, a demonstrációra érkezőket rendőri felvezetéssel kísérték a helyszínre.

A művelődési ház elől rendőrök sorfala között indult meg és haladt végig a településen a fáklyás menet. Az egyik útelágazásnál 50 helyi roma várta az addig csendes felvonulókat. "Éljenek a romák, éljenek a magyarok!" - kiabálták a romák. "Ria, ria, Hungária!" - skandálták válaszul a fáklyás felvonulás résztvevői.

A rendőrök teljesen elzárták a két csoportot egymástól, a felvonulókat végigkísérték a településen. Este békésen véget ért a demonstráció.

A felvonulás előtt a településen készült riportunkat itt olvashatja.