Ötvenmilliárdra perelték az adóhivatalt

Vágólapra másolva!
A polgárok leggyakrabban az ingatlanilletéket sokallták, vagy a vagyonvizsgálat eredményét vonták kétségbe. A tavaly befejeződött eljárások 68 százalékánál a hivatal pernyertességét mondták ki.
Vágólapra másolva!

Több mint kétezer pert indítottak tavaly magánszemélyek és cégek az adóhivatal ellen, az ügyek összesen ötvenmilliárd forintról szóltak - írja a Magyar Nemzet.

A tavalyi kétezer per nagyjából felét magánszemélyek kezdeményezték, az esetek másik részét vállalkozások indították el. A polgárok általában két ügykörben fogtak pereskedésbe: vagy az ingatlanszerzések után kirótt illeték összegét sokallták, vagy a vagyonosodási vizsgálat eredményét vonták kétségbe. A cégek legtöbbször az áfa kapcsán fordultak az ítélkező fórumokhoz, elsősorban azt kifogásolva, hogy a NAV megtagadta tőlük az előzetesen felszámított forgalmi adó levonását. A tavaly befejeződött eljárások 68 százalékánál a hivatal pernyertességét mondták ki.

Adóügyekben az ombudsmanhoz is érkeznek beadványok, ahová tavaly több mint kétszáz adózási panasz futott be. Az Alkotmánybíróság előtt a múlt év végén huszonöt adózással kapcsolatos indítvány volt. Az Európai Bíróságnál 2012-ben hat olyan eljárás fejeződött be, amely valamelyik hazai áfakérdést érintette - írja a lap.