Ijedt gyerekek várják a kiabáló jobbikosokat Konyáron

Konyár, etnikai feszültség, cigány, jobbik, roma, Heves megye, rendőr,
Vágólapra másolva!
Fáklyás felvonulást tart a Jobbik szombaton Konyáron, a "cigánybűnözés" ellen akarnak demonstrálni. Egy feszültséggel teli iskola, a saját házukba zárkózó cigányok, és pár lelkibajos gyerek várja őket. Mit tesz a szülő, ha kilencéves lánya retteg az ablakuk alatt kiabáló tömegtől, és miért a fáklyától fél a legjobban a tízéves cigány fiú?
Vágólapra másolva!

Kicsöngettek, tele az udvar labdázó és szaladgáló gyerekekkel a Hajdú-Bihar megyei Konyár egyetlen általános iskolájában. A többségük cigány származású. A suli mellett tucatnyi bicikli áll, előtte buszmegálló, a gyerekek - idősebbek és fiatalabbak - a kerítésen kívüli megállóban beszélgetnek. Egy, az általános iskolás kort már túllépett fiatal kommerszpiával kínálja a többieket, miközben kis tizenéves fiúk ugrálják körül az egész társaságot. "Maguk jobbikosok? A felvonulás miatt jöttek? Bántani fognak minket?" - kérdezi az egyik tíz év körüli cigány gyerek.

Konyáron szombaton délután öttől Magyar Élet Menete címmel rendez fáklyás felvonulást a Jobbik, többek között a cigányok által lakott utcákban. "Elég volt a cigányterrorból! Elég volt a pedagógusok megfélemlítéséből!" - írta a párt a közleményében. Azért tartják a felvonulást, mert szerintük sem a kormány, sem a helyi fideszes polgármester nem hajlandó fellépni "a bűnözők, rendzavarók ellen".

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A konyári iskolába túlnyomórészt cigány gyerekek járnak (a képre kattintva galéria nyílik)

A párt két konyári esetet is kiemelt. Az egyik egy helyi tanár esete, akit azért bocsátottak el az állásából, mert egy érpataki rendezvényen arról beszélt, hogy az osztályában tanuló cigány gyerekek primitívek. A másik egy múlt heti verekedés, amelyben cigány fiatalok megvertek egy helyi fiút. A részletekre azonban mindenki másképp emlékszik.

Lopnak, beszólnak

Már pénteken rengeteg rendőr volt a településen. Egy helyi lakos szerint a tanár január végi elbocsátása óta jelen vannak a rendőrök, pénteken több autó is cirkált a településen, a rendőrök pedig a helyiek panaszai szerint minden szabály megszegéséért büntetnek, így az ott lakók gyorsan leszoktak az úttesten sétálásról, és mindig van náluk személyi igazolvány. Az iskola mellett ácsorgó és lassan kötekedni kezdő idősebb társaság tagjait egy idő után szintén igazoltatták a rendőrök, valaki ugyanis bejelentette, hogy hangoskodnak.

Az [origo]-nak több helyi is azt mondta, hogy a falu közbiztonsági helyzete nem rosszabb, mint bármilyen más hasonló településé, lopások és utcai beszólások előfordulnak. A polgármester, Fülep László szerint nincs vészhelyzet a faluban, "konfliktusok vannak, főleg szabálysértések: lopások, könnyű testi sértés". A roma önkormányzat helyi vezetője pedig azt mondta, kifejezetten jó a közbiztonság.

Köpködős gyerekek az iskolában

Az iskolában azonban - ahol a cigány gyerekekre panaszkodó tanár tanított - mindennaposak a hangoskodások, kötekedések. Egy csoportnyi diák az [origo]-nak azt mondta, hogy nem szeretnek a falu iskolájába járni, mások pedig örültek, hogy ők már elballagtak onnan.

Az igazgatónő szerint nincs probléma a cigány és magyar gyerekek együttélésével, a megkérdezett diákok azonban azt mondták, nem szeretik cigány iskolatársaikat. Bár azt is hozzátették, hogy vannak cigány ismerőseik, egy cigány fiú pedig azt mondta, hogy "a legjobb barátaim magyarok". Egy neve elhallgatását kérő tanár szerint a problémás diákok sokszor köpnek le más tanulókat, vagy elveszik a táskájukat. Ő azonban nem tett különbséget cigányok és nem cigányok között, szerinte mindenki szokott köpködni az órán. "Ilyenkor a tanár csak annyit tud csinálni, hogy ejnye-bejnye. Ha többet tesz, az történik vele, mint a Szilárddal" - mondta a tanár.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Az iskola mellett igazoltatnak a rendőrök több italozó fiatalt (a képre kattintva galéria nyílik)

Vígh Szilárdot a róla készült videofelvétel nyilvánosságra kerülése után bocsátotta el az iskolák irányításáért felelő Klik, mert szerintük tanárhoz méltatlanul viselkedett. A Jobbikkal szimpatizáló tanár a felvételen arról beszélt, hogy szinte lehetetlen megzabolázni a primitív cigány gyerekeket, és a szülőkkel sem lehet szót érteni.

"Nem azokat a cigányokat ítélem el, akik tisztességesen nevelik a gyereküket" - mondta az [origo]-nak Vígh. Szerinte ugyanakkor sokan megengedhetetlenül viselkednek az iskolában, egyszer például berontott egy nagyszülő, és egy, az unokáját ért sérelem miatt felpofozott egy gyereket. "A demonstráció lényege, hogy felhívja a figyelmet a problémára" - mondta Vígh, hozzátéve, hogy a normálisan gondolkodó cigányoknak nem kell magukra venniük az üzenetet.

Félt egyedül hazajönni

A tíz év körüli cigány gyerekek a tanítás vége után is ott álltak az iskola előtt. Először megszeppenve hallgatták a Jobbikról való faggatózást, visszakérdeztek, hogy a gárdisták meg fogják-e ölni őket, később azonban félig nevetve félig pedig dühösen már azt játszották, hogy ők fognak végezni minden gárdistával, aki az útjukba merészkedik.

Más gyerekeknek sokkal nagyobb lelki problémát okoz, hogy az ablakuk alatt vonul el egy olyan tömeg, amelynek tagjai például azt kiabálják, hogy "büdös cigányok" vagy "elvágjuk a torkotokat". Az egyik tanár szerint az iskolában is érdeklődött egy cigány gyerek, hogy a gárdisták meg fogják-e ölni. A tanár csak annyit tudott rá mondani, hogy "ez butaság".

"A gyerekek ezt nem úgy fogják fel, mint mi" - mondta egy helyi anyuka. Vas Lajosné legnagyobb lánya kilencéves, és tavaly, miután több fekete egyenruhás is végigjárta a települést, azt kérdezte a szüleitől, hogy "anya, te cigány vagy, apa meg magyar, akkor engem is meg fognak verni az utcán a feketeruhások?" Vasné szerint a lánya egyrészt az iskolában hallhatta valamelyik társától, hogy a fekete ruhás polgárőrök a cigányok ellen vonulnak, másrészt a Facebookon olvashatott a konyári cigányokat fenyegető bejegyzéseket, és félt, hogy baja eshet.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
"A gyerekek ezt nem úgy fogják fel, mint mi" - mondta Vas Lajosné (a képre kattintva galéria nyílik)

"Egy hétre ki kellett venni az iskolából, nem tudott figyelni az órákon, félt egyedül hazajönni" - mondta Vasné. Egyszer még feketeruhásokkal is találkozott. "Semmi nem történt, a gyerek csak elment mellettük, de nagyon félt" - mondta Vasné. A kislányt végül csak két rendőr tudta megnyugtatni, akik elmentek hozzájuk, és elmondták neki, hogy nem eshet baja. A szombati felvonulást már titkolták előtte a szülei, Vasné szerint el is utaznak arra az időre, amíg az esemény tart. "Rossz, hogy egy kalap alá vesznek minket, a tetteseket vegyék elő, ne mindenkit" - mondta.

Csak nagyobb balhé lesz belőle

Mások nem utaznak el a felvonulás miatt. Egy, az iskolából éppen hazafelé tartó cigány nagymama és az unokája azt mondta, hogy ők bezárkóznak a házukba. "A rendőrök megvédenek, de a fáklyák nem nagyon tetszenek, mert ha feldobják a házra, bennéghetünk" - mondta a tízéves fiú. "Nem magamat féltem, hanem anyát és a nővéremet, Esztit" - tette hozzá.

Rajtuk kívül pár nem cigány fiatal is otthon marad szombaton este. A Művelődési Ház mellett pénteken többen is gyülekeztek, egy kiállításmegnyitóra vártak. Köztük volt a múlt héten megvert fiú egyik barátja is. "Csak nagyobb balhé lesz belőle, és a cigányok is még jobban fognak hőbörögni" - mondta a felvonulásról. Nekik a szüleik azt mondták, hogy a felvonulás idején ne járjanak arra, ők pedig nem is fognak, inkább otthon maradnak.

A készenlétisek is besegítenek

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság az [origo] kérdésére azt mondta, hogy a konyári rendezvényt a területileg illetékes rendőr-főkapitányság - a területre korábban megerősítő erőként vezényelt Készenléti Rendőrség tagjaival - az indokolt és szükséges létszámmal biztosítja.